Iluminatul in era digitala

- de la iluminatul de accent la solutii de fiecare zi -


Lumina este asociata cu caldura, siguranta, cu sentimentul de “acasa” si chiar cu viata insasi. Dezbaterile din jurul noii tehnologii si a sustenabilitatii sensibilizeaza arhitectii si designerii in sensul utilizarii corespunzatoare a luminii artificiale.

Cand vine vorba de proiectare, distributia si culoarea luminii, precum si eficienta energetica sunt aspecte esentiale de luat in considerare. Primele intrebari pe care trebuie sa ni le punem sunt:

  • Care este scopul iluminatului?
  • Cum ia forma lumina sau cum forma sa afecteaza lumina?

Lumina nu este vizibila; ea confera vizibilitate altor lucruri. O camera fara deschideri sau surse de lumina artificiala este intunecata. Deci este vorba despre vizibilitatea ambientului, de posibilitatea noastra de a vedea lucrurile din jur. Lumina sta la baza perceptiei vizuale. Lumina creeaza ierarhii, fce distinctia intre lucrurile importante si cele mai putin importante, imparte spatiul in zone si/sau concentreaza atentia si serveste ca un ceas natural pentru noi, oamenii. Efectul biologic si emotional al luminii este foarte important, in special in lumea noastra, suprasaturata de media.

Iluminatul arhitectural: lumina confera vizibilitate lucrurilor si creeaza accente

In ceea ce priveste iluminatul arhitectural, sursa de lumina se retrage din ce in ce mai mult in fundal. Multumita LED-urilor mici si OLED-urilor plane, design-ul de iluminat s-a schimbat dramatic in ultimii ani.

LED-ul in sine este o sursa de lumina punctiforma care, in functie de reflector si lentile, poate crea o lumina plana, fara efectul de orbire.

LED-urile organice, care produc o lumina mai slaba, au o durata de viata mai scurta si prezinta costuri mai ridicate fata de LED-urile traditionale si inca nu se folosesc la scara larga. Publicitatea in jurul acestei solutii inca nu s-a materializat, cel putin nu inca.

OLED-urile, ca surse de lumina plana, vin in completarea LED-urilor, dar nu le vor inlocui.

Un iluminat bun se realizeaza, in primul rand, prin combinarea surselor punctiforme de lumina cu cele plane. Lumina foarte difuza poate parea obositoare, plictisitoare. Prin minimalizarea sursei de lumina, designerii de iluminat si producatorii au posibilitati nelimitate de a modela lumina in forma dorita. Sau invers, sa integreze lumina in forma dorita. Daca lumina devine o caracteristica in sine sau devine o experienta spatiala subtila creata de lumina, posibilitatile sunt nenumarate.

De la iluminatul de accent la solutii pentru fiecare zi

Multumita posibilitatii de ajustare a intensitatii luminoase (dimmer) si de schimbare a temperaturii de culoare, pot fi reproduse toate nuantele posibile pentru a crea iluminatul ambiental dorit.

Schimbarea scenariilor de iluminat, pe care utilizatorii insasi le pot adapta, reprezinta un adevarat trend. Lumina a trecut si ea in era digitala, ca majoritatea lucrurilor de astazi. Sistemele smart, wireless pot fi controlate cu ajutorul tabletei sau al smartphone-ului, oferind solutii simple de utilizat. Sistemele complexe de iluminat trebuie, totusi, planificate si instalate de catre experti.

Proiecte