Cu o istorie care datează din anul 1833, Palatul Șuțu a dominat centrul cosmopolit al Bucureștiului prin unicitatea sa arhitecturală. A fost construit din dorința postelnicului Costache Șuțu, după planurile binecunoscutilor arhitecți vienezi Conrad Schwink și Johann Veit.

Renumitul sculptor Karl Storck, același care și-a adus contribuția și la muzeul Th. Aman, a executat niște operații de modernizare în 1862, printre care și o monumentală scară desfăcută în 2 brațe, reflectată în infinitatea unei oglinzi de la Murano.

Palatul a cunoscut mai multe modificări arhitectonice. Urmând noile tendințe ale epocii, au apărut steme și inscripții la portalurile de intrare, golurile ferestrelor s-au mărit și s-au introdus suprafețe deschise și acoperite.  

 

Deși erau o raritate la acea vreme, felinarele cu gaz iluminau Palatul Șuțu în tonuri de albastru. Pe balcoane și pe vârfurile din metal ale gardului se atașau mai multe țevi cu mici orificii prin care gazul scurs se reaprindea, creând un pâlpâit de lumini.

Astăzi, Palatul Șuțu beneficiază de un iluminat arhitectural care pune în valoare structura sa deosebită și nu îi mai permite să treacă neobservat. 

Cu o arhitectură neogotică, Palatul Șuțu este un monument deosebit, având un aspect de castel romantic flancat de 4 turnuri poligonale. Am evidențiat aceste turnulețe cu ajutorul unor spoturi de dimensiuni mici, cu putere mare și unghi de dispersie de 10°. Astfel, fasciculul luminos reușește sa ajungă la înălțimea necesară de 3 metri. Iluminatul perimetral și decorațiunile arhitectonice, precum profilele, bosajele, ramele de ferestre, sunt evidențiate cu ajutorul unor spoturi cu LED cu lumină caldă, 3000 K, și unghi de dispersie de 40°.

Cele 4 salonașe octogonale, dispuse în capetele lațurilor înguste, se exprimă în fațadele laterale ca niște turnulețe de citadelă, încheiate în partea de sus cu o cornișă pe console de ceramică. Acestea sunt evidențiate cu ajutorul unor spoturi cu LED cu lumină caldă, de 3000 K, cu unghi de dipersie de 40°. Aflate chiar la intrarea principală, pentru aceste turnuri avem nevoie de un iluminat puternic, care să acopere și o suprafață destul de largă.

Corpuri de iluminat utilizate in proiect