Ce este nou în 2023 – noile colecții prezentate la Euroluce, Milano


După o absență de patru ani, Euroluce s-a întors la Salone del Mobile Milano. Între tehnologie și poezie, arhitectură și design, Euroluce reprezintă în continuare o sursă de inspirație prin excelență, având în centru dimensiunea designului.

Ne-am bucurat să participăm și în acest an la Euroluce și Fuorisalone, de unde ne-am întors cu multe noutăți pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează.

Anul acesta, Euroluce a avut ca expozanți peste 300 de producători de corpuri de iluminat din întreaga lume, care au venit cu cele mai noi colecții și care au atras atenția vizitatorilor prin design, dar și prin soluții inovatoare.

Îți lăsăm drept inspirație cele mai noi corpuri de iluminat de la producătorii de renume din Europa precum FLOS, Vibia, Catellani & Smith sau Karman.

Noutati iluminat Euroluce 2023

FLOS – noutăți iluminat decorativ și arhitectural

 

Ca întotdeauna, FLOS a avut unul dintre cele mai vizitate standuri din târg, unde am putut descoperi noile colecții de iluminat arhitectural și decorativ ale producătorului italian. Standul mai poate fi vizitat, făcând un tur virtual 3D.

Stand FLOS Euroluce 2023

Candelabrul 2097 a devenit mai impozant, acum fiind disponibil și în versiunea cu 75 de brațe și finisaj alb. Conceput inițial în 1958 de către Gino Sarfatti, 2097 rămâne o capodoperă care redefinește candelabru tradițional venețian printr-o abordare minimalistă.

În cadrul Fuorisalone, FLOS ne-a prezentat sistemul de șine curbate My Circuit conceput de către designerul Michael Anastassiades. My Circuit este un sistem de șine curbate flexibile aplicate care oferă soluții versatile de iluminat interior. „Casa este o conexiune continuă de spații. O arhitectură care se aliniază perfect cu conceptul My Circuit”, ne împărtășește Anastassiades. Circuitul poate include atât spoturi decorative, cât și de înaltă performanță, pandantive în formă de cupole sau discuri circulare și lămpi suspendate care ajung din podea până la tavan.

Sistem sine curbate My Circuit FLOS
Sistem sine curbate My Circuit FLOS - design Michael Anastassiades

FLOS a mai prezentat corpurile de iluminat pentru office, un segment mai puțin dezvoltat în trecut. Am văzut și am testat în premieră lămpile pentru birou Black Flag (design Konstantin Grcic) – pe care le veți vedea în curând și în showroom-ul nostru – și sistemul configurabil Workmates, care are aplicabilitate în multe tipuri de proiecte.

Printre alte noutăți, am văzut lămpile decorative Emi (design Erwan Bouroullec), lămpile de masă Bilboquet (design Philippe Malouin) și Céramique (design Ronan Bouroullec).


Vibia – Shaping Atmospheres

 

Vibia ne-a invitat într-o atmosferă extrem de caldă și primitoare. Sub sloganul „Shaping Atmospheres”, a creat ambienturi diferite pentru fiecare setting. Standul Vibia poate fi încă vizitat, prin realizarea unui tur virtual.

Stand Vibia Euroluce 2023

Printre colecțiile noi, am putut descoperi lămpile suspendate și de podea Knit, creație Studio Meike Harde. Lumina lor este reflectată în exterior printr-o țesătură, iar în partea de jos printr-un difuzor translucid. Cusăturile în două tonuri, combinate cu diferitele niveluri de intensitate a luminii creează o matrice complexă de nuanțe – de la gri și ocru cald până la cupru și roz trandafiriu.

O noutate în portofoliul Vibia sunt șinele cu spoturi și lămpi suspendate. Producătorul spaniol își face intrarea pe segmentul iluminatului arhitectural și propune două colecții de șine: Circus (design Antoni Arola) și Bind (design Martín Azúa).

Șinele prezentate de către Vibia au un design total diferit pentru piața de iluminat, diferențiindu-se de șinele clasice. Sunt mai înguste, neinvazive, iar ca detaliu de design au vizibile firele de cupru pentru alimentare. Mai mult, în cazul șinelor Circus, canalul din partea de jos este foarte îngust, alimentarea și prinderea corpurilor de iluminat realizându-se prin partea superioară. O idee simplă, dar care asigură un efect spectaculos. Șinele permit crearea unui ambient cald prin echilibrarea diferitelor niveluri de intensitate cu tipuri de lumină (de ambient sau de accent).

În completare, Vibia propune și o gamă completă de spoturi pentru iluminat arhitectural. În portofoliul său a inclus spoturi fixe sau care pot fi orientate în diferite poziții, adaptate pentru orice tip de montaj (suspendat, încastrat, semi-încastrat, aplicat).

Printre alte noutăți Vibia, amintim de cercurile suspendate Array (design Umut Yamac), lampadarele pentru terasă Out (design Victor Carrasco) și lămpile suspendate Flamingo Mini (design Antonio Arola).


Italamp – corpuri de iluminat decorative

 

Sub tema „The Crackle of Light”, Italamp s-a prezentat ca de fiecare dată cu corpuri de iluminat tip bijuterie, care devin obiecte de artă în orice spațiu. Standul Italamp încă poate fi vizitat, făcând un tur virtual.

Creație a lui Danilo de Rossi, Piola a fost vedeta standului Italamp. O „draperie” compusă din blocuri de sticlă turnată cu micro-bule de aer care au rol de a transporta și dispersa lumina și care sunt plasate pe o structură metalică aurie sau crom.

Printre colecțiile prezentate, am văzut și mega-creația lui Nava + Arosio Studio – lampa suspendată Dalì, pandantive din sticlă disponibile în diferite culori: ametist, albastru, gri și verde.

Alte corpuri de iluminat prezentate de către Italamp: lampadarul decorativ Aurora (Virginia Cei), candelabrul decorative Margot (Roberta Vitadello) și lampadarul decorativ Antea (Ilenia Viscardi).


Catellani & Smith – la granița dintre iluminat și artă

 

Lampa pentru masă Ensō a fost printre noutățile prezentate la standul Catellani & Smith. Esența lămpii amintește de o tușă de cerneală indigo lăsată pe un pergament cu ajutorul unei pensule japoneză de caligrafie. De la o simplă mișcare de pensulă, Enzo Catellani a creat o lampă spectaculoasă. „Am avut privilegiul de a petrece o perioadă din viața mea în Japonia”, ne împărtășește designerul de corpuri de iluminat. „În acea perioadă, am luat cursuri de caligrafie și mi-a schimbat viața. Încă practic această artă, încercând să găsesc esența acelor mișcări lente și precise. De exemplu, Ensō, simbolul circular al iluminării și al întregimii, m-a fascinat întotdeauna. Cuprinde totul și nimic.

În afară de noutăți, Catellani & Smith a prezentat lămpile decorative Wa-Wa, Smith Petits Bijoux, Luna Piena și Gold Moon Chandelier, corpuri de iluminat care prin designul lor sunt și opere de artă.

Știai că numele lămpii Wa-Wa a fost dat de către un vizitator la un târg de iluminat?Am fost la Târgul de la Frankfurt, prezentând noua mea colecție dezvoltată folosind circuite LED. Am văzut o doamnă japoneză arătând spre lămpile mele și spunând în mod repetat «wa wa». M-am dus spre ea și când am întrebat-o curios care este motivul, ea mi-a explicat că «wa» înseamnă «perfect». Am fost impresionat și i-am mulțumit. M-am uitat la lampă, care era încă fără nume, și am decis să o numesc «Wa Wa»”, a explicat Enzo Catellani. După ce am văzut live lampa, putem spune că atinge perfecțiunea, fiecare cerc de lumină fiind proiectat perfect pe perete, asigurând o lumină decorativă spectaculoasă.

Cât de original! Catellani & Smith ne prezintă o supriză pentru pasionații de citit. O lampă care are aspectul unei cărți și care poate fi pusă direct în bibliotecă.

Lampi de citit Catellani & Smith
Lampi de citit Catellani & Smith

Il Fanale – corpuri iluminat decorative din alamă

 

Il Fanale nu se dezice de la designul original, o combinație între clasic și rustic. Într-o atmosferă mediteraneeană și tonuri de culoare pământii, ne-a prezentat lămpile celebre din alamă cu finisaj unic în segmentul lămpilor pentru exterior din metal.

Totuși, producătorul italian are o abordare mai modernă cu privire la colecțiile noi, dar respectă în continuare calitatea și designul tradițional italian. Dintre noutăți, ne-a prezentat lămpile Stone (design DT Studio), o colecție completă de lămpi suspendate, aplice, lămpi pentru masă și lampadare. Globurile care imită piatra sunt realizate din sticlă și asigură o lumină ambientală caldă.

Lampa suspendata Stone Il Fanale
Lampa suspendata Stone Il Fanale - design DT Studio

Alte corpuri de iluminat prezentate de către Il Fanale: aplicele Cone (design DT Studio), Quadro (design DT Studio), Pliè (design Paolo Dell'Elce) și Lanterne (design DT Studio).


Siru – lămpi lucrate manual din sticlă

 

Din zona Veneției, Siru ne-a prezentat lămpile lucrate din sticlă suflată manual, lămpi clasice care sunt o reprezentare fidelă a tradiției venețiene. Dacă în imagini lămpile arată de spectaculos, în realitate depășesc orice așteptare. Măiestria și atenția la detalii stau la baza creației lămpilor Siru.


Masiero – noutăți corpuri iluminat decorative

 

Masiero vine cu o colecție de lămpi inedite cu design minimalist, dar care pot fi combinate într-o multitudine de variante, până chiar la a realiza portrete în stil Picasso. Colecția Visio, realizată de către Nava + Arosio Studio, este un omagiu adus expresivității feței. Un vocabular estetic, unde uniunea dintre misticism și geometrie creează variații imprevizibile pe tema imaginației. Colecția Visio include aplice, lămpi suspendate, lampadare și veioze de masă.

Lampi decorative Visio Masiero
Lampi decorative Visio Masiero - design Nava + Arosio Studio

O noutate este și colecția Tee (design Valerio Cometti + V12 Design), care include lămpi atât pentru exterior, cât și pentru interior. Candelabrele Tee reprezintă un echilibru dintre rigoare și eleganță, sferele luminoase fiind aduse la viață de caneluri care reflectă natura ondulată a luminii.

Pentru iubitorii stilului industrial, Masiero propune lămpile Cordea (design Favaretto&Partners). Designul lor este o reinterpretare a lămpilor clasice din metal, amprenta designerilor fiind cureaua de piele numită „cordea” în dialect venețian.

Alte corpuri de iluminat prezentate de către Masiero: aplice și lămpile suspendate decorative Horo (design Piere Gonalons), veiozele și lămpile suspendate Sound (design Giovanni Battista Gianola) și lămpile suspendate și aplicate Iglù (design Oriano Favaretto).


Bover – iluminat decorativ exterior și interior

 

Noutatea cea mai importantă adusă de către Bover este șina pentru exterior Outrack, pe care pot fi atașate cunoscutele corpuri de iluminat Nans (design Jana Bover). Șina pentru exterior exte un avantaj în proiectele unde ai nevoie de flexibilitate și te ajută să faci o trecere organică de la designul interior către cel exterior (terasă).

Cercurile clasice au fost reinventate de către Bover, aducându-ne în atenție colecția Roda (design Joana Bover). Difuzorul care amintește de clapele unui pian filtrează lumina și asigură un iluminat cald, ambiental, potrivit pentru un living room sau un lobby.

Pentru terasă, am avut ocazia să vedem live măsuțele cu sursă de lumină Nit (design Gonzalo Milà). Important de menționat este că sunt fără cablu, sursa lor LED fiind alimentată de baterii, și că emit lumină up&down. Lumina din partea superioară asigură vizibiltate pe măsuță, pe când cea care reflectă în jos are rol ambiental.

Masute terasa cu lumina Nit Bover
Masute terasa cu lumina Nit Bover

Alte corpuri de iluminat prezentate de către Bover: lămpile suspendate Folie, lămpile fonoabsorbante Noren, bolarzii pentru grădină Nut și lămpile suspendate configurabile Bol.


Karman – un design altfel

 

Karman s-a prezentat cu câteva dintre modelele deja cunoscute – Don’t Touch, Notredame sau Xana, dar și cu noile corpuri de iluminat decorativ din fibră de sticlă Lady D și lămpile pentru grădină Atmosphere, realizate de Matteo Ugolini.

Dintre noutăți menționăm o șină suspendată cu design industrial – Airtek One, design Edmondo Testaguzza. Prin acest corp de iluminat, Karman și-a propus să găsească frumusețea în simplitate, prin a face vizibil fiecare șurub, îmbinare sau mecanism de ajustare. Profilele din aluminiu au finisaj crom lucios și asigură inclusiv lumină indirectă spre tavan.

Alte corpuri de iluminat prezentate de către Karman – design Edmondo Testaguzza, Matteo Ugolini: aplicele decorative Movida, candelabrul din sticlă Ceraunavolta, lampadarul decorativ Accipicchio, lămpile pentru masă Bacco, lămpile suspendate decorative Circus și Stralunata.


Highlights – la plimbare prin târg

 

Ce ne-a mai plăcut la Milano:


Vrei să descoperi mai multe despre lămpile prezentate mai sus?

Stabilește o întâlnire cu specialiștii noștri în design de iluminat.

Trimite-ne întrebările tale, câteva informații despre proiectul la care lucrezi acum - faza în care se află, localitatea -, și te putem ajuta cu consultanță specializată.

Scrie-ne pe e-mail la office@lucedomotica.ro sau contactează-ne la 021-335.84.35.


Proiecte iluminat