Muzeul este locul unde poți să descoperi, să explorezi și să înveți despre trecutul, prezentul și viitorul artei, precum și al istoriei.

Iluminatul arhitectural al fațadelor joacă un rol important în dezvoltarea interacțiunii dintre oameni și artefacte muzeale într-un spațiu definit.

Muzeul pictorului Theodor Aman este o construcție deosebită, care datează încă din anul 1868, fiind prima casă-atelier de artist din România. Viziunea pictorului se reflectă atât în decorațiunile interioare – picture murală, vitralii, tâmplăria pictată și mobilierul – cât și în decorațiunile exterioare, realizate în colaborare cu sculptorul Karl Storck. 

Colecția muzeului, variată și deosebit de valoroasă, conservă atmosfera Belle Epoque de la sfârșitul secolului XIX și înfățișează spațiul în care a trăit și a creat primul pictor român modern.

Pentru muzee și clădiri cu importanță istorică și arhitecturală, designul de iluminat este esențial pentru experiența generală a oamenilor.

Iluminatul arhitectural poate transforma orice clădire într-un punct de atracție.

 

În combinație cu arhitectura fascinantă, iluminatul fațadelor acordă clădirii o calitate unică și, în același timp, evidențiază zona din jurul ei.

 

Partea inferioară a clădirii este iluminată cu spoturi încastrate orientabile din inox LED 6W, rezistente la uzură și intemperii, cu temperatură de culoare 3000K și unghi de dispersie de 10°. Am ales un unghi de dispersie mic pentru a accentua punctele de interes – încadrarea ferestrelor, statuilor, coloanelor de la intrarea secundară și a plăcuțelor comemorative.

Pentru iluminatul statuilor și al coloanelor de la intrare am folosi un proiector alb orientabil, de mici dimensiuni, dar cu putere mare – 7W LED – cu o temperatură de culoare de 3000K (lumină naturală), alimentat direct la 220Vac. Pentru coloane am folosit un proiector cu deschiderea de 20°, iar pentru statui 40°.

 

De asemenea, pentru iluminatul coloanelor, al elementelor decorative circulare de pe fațadă din stânga a clădirii și al elementelor de pe acoperiș am folosit tot acest tip de proiector orientabil, cu un unghi de deschidere de 20°. Unghiul de dispersie mai mic ne oferă o iluminare accentuată asupra punctelor de interes.

Pentru decorațiunile tip basorelief de la etajul 1 am folosit un corp de iluminat tip wall washer cu dimensiuni reduse – 55 x 32mm – și cu deschidere mare pentru a obține o dispersie luminoasă uniformă. În funcție de mărimea basoreliefului am folosit corpuri de iluminat de mărimi și puteri diferite de la 6W LED până la 22W LED, 3000K.