Piese de design care au făcut istorie | FLOS


- Own a piece of history -

Fiecare design poartă în sine o poveste care merită să fie narată.

Începem o călătorie. Una care ne duce cu peste șase decenii în urmă. Ne aflăm în Italia, când începuse marea reconstrucție după cel de-al doilea război mondial. Evoluția industriei dădea startul unei perioade de pionierat și experimentare pentru mulți antreprenori. Micile afaceri se dezvoltau, bunurile de larg consum (televizoare, automobile, electrocasnice) erau produse pe bandă rulantă și mai apoi răspândite în casele tuturor. Asistăm astfel la o evoluție rapidă a vieții multor italieni.

Sectorul de iluminat a cunoscut și el o dezvoltare în ani '60, datorită inovațiilor introduse în domeniul surselor de iluminat și al componentelor electrice. Maeștri precum Gino Sarfatti, fondatorul companiei Arteluce care mai târziu a fost achiziționată de către FLOS, au valorificat fiecare oportunitate pentru un design nou care să rezolve o problemă și să îmbunătățească viața. Orice creație nouă reprezenta o manifestare a inovației tehnologice și încuraja în același timp schimbarea obiceiurilor sociale.

În nucleul exploziei se aflau și frații Achille & Pier Giacomo Castiglioni, pionieri și unii dintre cei mai influenți protagoniști ai designului italian. Proiectând diferite obiecte, activitatea fraților Castiglioni a avut și are în continuare o influență imensă asupra designului contemporan. Dedicați creării de modele inovatoare din punct de vedere tehnic și atrăgătoare din punct de vedere estetic, cei doi au experimentat frecvent materiale noi și accesibile în același timp. Folosind mereu soluții noi, au reușit să creeze capodopere unice care surprindeau și care au rămas peste ani actuale, putând să ne bucurăm în continuare de ele. De exemplu, multe dintre creațiile fraților Castiglioni sunt produse în prezent de către FLOS, Stilnovo – Linea Light, Alessi, DePadova și alți producători italieni.

Designeri italieni: Castiglioni, Rizzatto si Sarfatti
Portret de designer: Fratii Castiglioni (stanga sus si dreapta jos), Paolo Rizzatto (stanga jos) si Gino Sarfatti (dreapta sus)

„Pier Giacomo a fost un designer foarte bun și realiza schițe într-un mod excepțional – desenele sale tehnice erau impecabile. Apoi, Achille se ocupa de prototipuri. Modul în care au lucrat era foarte complementar.” – Giovanna Castiglioni, fiica lui Achille Castiglioni.

FLOS aduce designul în casele tuturor

Piesele istorice create de către frații Castiglioni și alți maeștri ai designului italian precum Gino Sarfatti sau Paolo Rizzatto reprezintă o punte între trecut și prezent, fiind referințe în domeniul iluminatului de calitate. Acestea au fost și sunt în continuare parte din portofoliul FLOS, unul dintre cele mai inovatoare și revoluționare branduri din industria iluminatului. FLOS a făcut accesibile creațile marilor designeri, iar astfel arta a intrat mult mai ușor în numeroase case. De exemplu, se estimează că 1 din 10 familii din Italia are o piesă Arco, una dintre cele mai apreciate creații din ultima jumătate de secol.

Filozofia FLOS sau The FLOS-ophy, așa cum este denumită de către publicația Design Wanted, este să aducă în casele oamenilor piese ale celor mai faimoși artiști. Iar acest lucru a reușit. Compania a fost fondată în 1962 de către Dino și Cesare Cassina în Merano, Italia. Brandul a început ca un laborator pentru designeri și arhitecți, cu scopul de a inova industria de iluminat. Pentru a păstra această filozofie, compania s-a mutat la Brescia, unde noul sediu a fost folosit ca think tank pentru dezvoltarea de noi idei. În 1963, Sergio Gandini a devenit director general al companiei și s-a dovedit a avea un rol crucial în istoria FLOS. Din acel moment, FLOS a condus la crearea celor mai reprezentative piese din istoria iluminatului, devenind repere ale designului modern.

O parte dintre aceste capodopere au fost incluse în selecția noastră de mai jos: piese marca Castiglioni, Sarfatti sau Rizzatto care au făcut istorie. Descoperă în continuare!


Arco | 1972, Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- FLOS -

Arco are o istorie lungă și ilustră, dar nu se va demoda niciodată. Este unul dintre cele mai copiate designuri din toate timpurile, și-a făcut apariția în numeroase filme și impresionează în continuare prin eleganța sa atemporală care pare să sfideze gravitația.

Povestea lui Arco începe cu o vizită a fraților Castiglioni la Paris. În timpul unei plimbări, cei doi au fost impresionați de stilul lămpilor stradale și s-au decis să aducă conceptul în casele oamenilor. „Este o lampă de tavan, fără a fi o lampă de tavan”, explică Giovanna Castiglioni. Ideea strălucită avută de către cei doi în urma unei simple plimbări a rezolvat de asemenea și o problemă din casa lui Achille, una întâlnită de altfel în toate locuințele: nu avea un cablu pentru o lampă de tavan deasupra mesei din casa sa. În general, cele mai multe camere au alimentare electrică pentru o lampă suspendată chiar în mijlocul tavanului, dar majoritatea meselor nu sunt plasate în mijloc. Astfel, Arco este suficient de înalt încât să permită chiar și oamenilor să treacă pe sub el. În același timp, înălțimea poate fi ajustată, iar lampa poate fi mutată cu ușurință. Este nevoie doar de o coadă de mătură sau de un făcăleț care să treacă prin gaura din baza de marmură.

Un simbol al designului modern, Arco poate avea o pagină pe IMDB, deoarece se regăsește în numeroase pelicule italiene (ex. The Italian Job, 1969), dar și în filme internaționale. Arco își face prezența în casa lui Tony Stark din Iron Man 3 (2013) și în penthouse-ul lui Blofeld din seria James Bond, în Diamonds Are Forever (1971), cât și 30 de ani mai târziu în Die Another Day (2002).

The Beatles au avut de asemenea un Arco, fapt ce poate fi observat în documentarul care folosește secvențe originale filmate în casa cântăreților britanici – The Beatles: Eight Days A Week – The Touring Years (2016).


Taccia | 1962, Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- FLOS -

Achille și Pier Giacomo Castiglioni au creat Taccia cu ideea de a întoarce o lampă de tavan cu susul în jos. Într-un interviu din 1970, Achille vorbea despre Taccia ca fiind „Mercedesul lămpilor”, dar nu pentru aparenta sa opulență. Mai degrabă, a explicat el, „cu siguranță nu ne-am gândit la prestigiu atunci când am proiectat-o; am vrut doar să creăm o suprafață de răcire care să disperseze căldura (făcând referire la baza suport care amintește de o coloană grecească – n.r.)”. Vorbim prin urmare de încă un exemplu Castiglioni prin care designul s-a întrepătruns cu funcționalitatea. Baza a fost inițial concepută pentru a reproduce aspectul unui radiator, având ca scop dispersarea a căldurii. În același timp, reflectorul cu totul distinctiv, realizat sub formă de cupă din sticlă suflată, a reprezentat o capodoperă deosebită.

Așa cum se întâmplă cu toate piesele istorice, Taccia a suferit modificări de-a lungul anilor pentru a se adapta progresului. Primul model actualizat a fost dotat cu o sursă de lumină LED. Curând a fost urmat de un model cu reflector din plastic, material care era vizat initițial de către cei doi frați, dar imposibil de folosit, deoarece s-ar fi deformat termic de la căldura becului. Tehnologia LED a rezolvat această problemă. Taccia a fost lansată ulterior într-o dimensiune mai mică și cu diferite finisaje. „O poți pune peste tot – într-o bucătărie, pe un birou sau într-o baie”, spune Giovanna Castiglioni, fiica lui Achille, care a crescut cu o Taccia în sufragerie.

Recent, ca parte a unei colaborări continue cu Fundația Castiglioni, FLOS a lansat Taccia cu un finisaj alb mat, care amplifică forma pură și estetica lămpii. Modelul este adaptat epocii contemporane, dar în același timp respectă schița originală. Prin urmare, povestea Taccia continuă.


Snoopy | 1967, Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- FLOS -

Cu un spirit mereu tânăr și un simț al umorului măsurat, dar plin de viață, Achille Castiglioni alături de fratele său Pier Giacomo, au dat viață lămpii Snoopy, inspirată de personajul animat omonim. Snoopy – creat de Charles Schulz în 1950 pentru banda sa de desene animate Peanuts – era un iubitor de cărți, scria, era colecționar de artă și un cunoscător al berii de rădăcină. În plus, imaginația sa de neoprit îl ajuta mereu să aibă o viață deloc obișnuită. Prin urmare, acest personaj fermecător a fost perfect pentru a deveni o creație Castiglioni, deoarece simțul aventurii și imaginația sa completau creativitatea celor doi frați.

Snoopy a fost una dintre primele lămpi de masă populare de la FLOS. În 2017, producătorul italian a creat o ediție limitată Snoopy pentru aniversarea a 50 de ani, abajurul lucios fiind înlocuit cu unul negru mat texturat. Indiferent de finisaj, veioza este ideală pentru birouri cu clasă și interioare elegante și reprezintă un design care aduce Italia la tine acasă, un stil care nu se demodează niciodată.


Frisbi | 1978, Achille Castiglioni

- FLOS -

Frisbi este o capodoperă, reprezentând o sinteză perfectă între estetică și funcționalitate. Creată de Achille Castiglioni, Frisbi impresionează prin forma sa de disc care plutește în cameră și devine cu ușurință punctul de atracție al încăperii.

Lampa a fost proiectată inițial în 1964, dar a intrat în producție la FLOS în 1978, fiind și în prezent unul dintre cele mai populare modele din portofoliul brandului italian. Numele lămpii este dat de discul frisbi, demonstrând încă o dată spiritul ludic al lui Castiglioni. Lampa poate aminti, de asemenea, și de un OZN.


Gatto | 1960, Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- FLOS -

Gatto reprezintă o capodoperă care etalează o eleganță atemporală. Creată în anii '60 de către frații Castiglioni, Gatto este obiectul ideal pentru a însufleți orice amenajare – fie în bibliotecă, pe un raft unde pune în valoare cărțile cu coperți deosebite, fie pe pervazul de la fereastră sau în living lângă canapea.

Pentru cei doi frați, Gatto rămâne unul dintre proiectele inovatoare din punct de vedere tehnic, fiind printre primele piese realizate din Cocoon, un material plastic obținut dintr-o rășină lichidă specială. Acest material este suflat cu un pistol în jurul unei structuri metalice care determină forma lămpii. Folosit inițial de armata SUA ca material de protecție pentru ambalaje, Cocoon a căpătat astfel o nouă identitate, datorită creativității lui Castiglioni.

Pentru a vedea întreg procesul de realizare al lămpilor din Cocoon, urmărește videoul de la FLOS.


Toio | 1962, Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- FLOS -

Cu o estetică atipică pentru un lampadar, Toio este ideal pentru iluminatul indirect general. Designul ales pentru Toio de către frații Castiglioni constă în îmbinarea unui far de mașină importat din SUA cu o tijă telescopică, rezultând un corp de iluminat cu o estetică industrială, specifică anilor ’60.

Numele lămpii ar putea fi punctul de plecare pentru a defini una dintre bazele designului lui Castiglioni – ludicul. Pornind de la cuvântul englezesc „toy”, cei doi frați au ales o modalitate de a se apropia de cuvântul străin și de a-l prezenta publicului italian modificându-l.


Parentesi | 1971, Achille Castiglioni și Pio Manzù

- FLOS -

Povestea lui Parentesi este cea a unui dialog care nu s-a întâmplat niciodată. Totul începe cu moartea prematură, în 1969, a tânărului designer Pio Manzù, inventatorul primului vehicul MPV (multi-purpose vehicle - mașină de familie) și autorul unor designuri nemuritoare precum FIAT 126 și 127. Achille Castiglioni îi cunoștea creațiile, dar cei doi nu s-au întâlnit vreodată. Soția lui Manzù a fost cea care i-a prezentat lui Castiglioni desenele rămase și unul i-a atras atenția. Era o tablă cilindrică care ascundea sursa de lumină și era așezată pe o tijă prinsă de tavan și podea. Acest cilindru putea să fie urcat sau coborât – ideea embrionară a lui Parentesi. Chiar dacă lampa a fost în totalitate schimbată, Castiglioni i-a acordat credit lui Manzù și nu și-a asumat în întregime rezultatul final. Vedem astfel un exemplu de respect pe care cei care creează ar trebui să îl aibă pentru creativitatea celorlalți.

Parentesi a rămas astfel o piesă versatilă minimalistă, care poate fi considerată atât o lampă de podea, cât și una de tavan, ce asigură atât un iluminat indirect, cât și de task. Lampa Parentesi a primit premiul Compasso d’Oro și face parte acum din colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă (MoMa) din New York și a Muzeului Triennale Design din Milano.

Pentru a sărbători 50 de ani de la prima producție, FLOS a lansat o serie aniversară Parentesi, folosind două culori caracteristice pentru cei doi creatori: turcoaz – una dintre nuanțele favorite ale lui Castiglioni, și portocaliu (signal orange) – culoarea folosită de către Manzù pentru prototipurile sale.

Evolutia lui Parentesi
Evolutia lui Parentesi: de la ideea lui Manzu, pana la creatia lui Castiglioni

2097 | Gino Sarfatti, 1958

- FLOS -

Gino Sarfatti, un pionier al iluminatului modern italian și fost inginer aeronaval, a creat aproape 700 de lămpi de podea, candelabre, spoturi și alte „light fittings”, așa cum le numea el, de la mijlocul anilor ’30 și până începutul anilor ’70.

Candelabrul 2097 este creația sa iconică care îmbină estetica modernă cu minimalismul ingineresc. Conceput acum peste 60 de ani, acesta rămâne o emblemă a eleganței și a inovației în iluminat, o reprezentare ultra-modernă minimalistă a candelabrului clasic din sticlă de Murano. Creația lui Gino Sarfatti, un autodidact în totalitate, reprezintă o structură elaborată de brațe subțiri, care impresionează prin echilibrul său armonios dintre simplitate și grandoare.

Pentru a se alinia tendințelor curente în materie de design și a oferi o soluție pentru contexte contemporane, FLOS a introdus o versiune cu totul nouă a 2097. Candelabrul este realizat complet în alb, până la cele mai mici părți și detalii, iar astfel trăiește o nouă viață.


265 | Paolo Rizzatto, 1973

- FLOS -

Paolo Rizzatto s-a născut la Milano în 1941, oraș în care a studiat arhitectura la Politehnică. Proiectele sale de arhitectură și design sunt expuse în cadrul a numeroase expoziții permanente din întreaga lume: asociații de arhitectură din Londra, Milano Triennale, Wave Hill Museum Center în New York, Muzeul de Artă Modernă din New York și Victoria and Albert Museum din Londra. „Sunt arhitect, iar prima mea abordare a luminii s-a bazat pe funcția sa în arhitectură”, explică Rizzatto.

În 1973, Rizzatto a conceput 265, o piesă istorică cu un design ingenios minimalist. O lampă care este formată doar din câteva elemente: un abajur perforat pentru a evita supraîncălzirea, un braț lung metalic reglabil fixat de perete și, la capăt, o contragreutate conică care menține întreaga structură în echilibru. Având această structură flexibilă, 265 oferă un control maxim pentru direcționarea luminii în funcție de necesitate, poziție care poate fi schimbată doar cu o mișcare simplă și fluidă. 265 nu este o lampă de podea, de perete sau de tavan. După cum a explicat Rizzatto, „este un punct luminos care se mișcă în spațiu și aruncă lumină oriunde este nevoie”.

Pentru aniversarea a 50 de ani, FLOS a creat o ediție specială 265 Chromatica, cu o estetică care se apropie mai mult de schița originală realizată de Rizzatto, în care erau folosite culori diferite pentru a fi identificat fiecare element al lămpii. În schița lui Rizzatto, fiecare parte prezenta o culoare primară aleasă în mod specific: abajurul, cel mai important element, era desenat în roșu, contragreutatea era galbenă și brațul pivotant, albastru.


Lampadina | 1972, Achille Castiglioni

- FLOS -

Lampadina este un exemplu de design funcțional și o emblemă a minimalismului în iluminat. Creație a lui Castiglioni, lampa lasă la vedere sursa de lumină care este plasată pe un suport metalic care caracterizează estetica industrială. Veioza Lampadina este potrivită în diferite contexte unde este nevoie de o lumină ambientală caldă pentru crearea unei atmosfere primitoare. Potrivit studioului italian Cantiere Galli, Lampadina rămâne „Un tribut adus simplității. Marile proiecte se nasc mereu din lucruri simple și esențiale, oricât de mici ar fi acestea!

„Scopul lui Achille a fost să rezolve o problemă de fiecare dată și să pună o lumină oriunde aveai nevoie de ea — în colț, pe un birou, pe podea. Uneori te poți juca cu ea sau uneori este o lampă serioasă.” – Giovanna Castiglioni, fiica lui Achille Castiglioni


Diabolo | 1998, Achille Castiglioni

- FLOS -

Una dintre ultimele creații ale lui Achille Castiglioni, Diabolo, are o formă distinctivă inspirată din lumea circului și a jongleriilor, având ca punct de pornire o bobină înfășurată și aruncată pe un fir atașat de două bețe. Cu o estetică pur italiană, Diabolo ascunde un scripete care îi permite să fie reglată pe înălțime. Astfel, Achille a reușit din nou să ne ofere o soluție pentru o problemă des întâlnită în case și birouri. În special în Italia, unde spațiile de locuit și de lucru au înălțimi de obicei mai mari de 3 metri, un singur punct de lumină la nivelul tavanului nu asigura lumina necesară pentru a lucra, dar nici pentru a pregăti masa, spre exemplu.

FLOS produce în continuare această piesă și este disponibilă în trei finisaje: alb, roșu și maro.


În loc de încheiere, lăsăm ca inspirație un citat al lui Achille Castiglioni. Un final mai bun decât acesta nu am găsit!

Trebuie să existe ironie, atât în design, cât și în obiecte. Văd în jurul meu o boală profesională de a lua totul prea în serios. Unul dintre secretele mele este să glumesc tot timpul.
-- Achille Castiglioni

Achille Castiglioni


Proiecte