Achille & Pier Giacomo Castiglioni

- Maeștri ai designului italian -


Castiglioni Flos design iluminat

"Start from scratch, stick to common sense, know your goals and means." Achille Castiglioni

În a doua jumătate a secolului XX, mișcările artistice moderne și evoluția industriei au dat startul unei perioade de experimentare. Oportunitățile pentru un design nou, inovator, care împinge limitele au fost ca niciodată. În nucleul exploziei se aflau designerii Achille & Pier Giacomo Castiglioni, pionieri și unii dintre cei mai influenți protagoniști ai designului italian. Proiectând diferite obiecte, activitatea fraților Castiglioni a avut și are în continuare o influență imensă asupra designului contemporan.

Inspirată din cotidian, teoria designului lui Castiglioni este simplă și logică. „Design-ul cere observație” este una dintre cunoscutele sale zicale, iar Achille Castiglioni credea că un designer trebuie să înțeleagă fundamentul nevoii unui obiect nou înainte de a începe să-l creeze. Prin această abordare aproape antropologică, el a folosit forme familiare - o floare, un scaun de bicicletă, un semn de punctuație - și le-a adus într-un context neașteptat.

Cu un spirit mereu tânăr și un simț al umorului măsurat, dar plin de viață, Achille Castiglioni alături de fratele său Pier Giacomo au creat nu doar obiecte de design, ci capodopere. Se poate să nu fi auzit numele lor până acum, dar designul lor cu siguranță îl cunoașteți.

Arco

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1962

corpuri iluminat flos

Snoopy

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1967

flos design iluminat veioza

Taccia

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1962

veioza eleganta flos italia

Lampadarul Arco, mereu elegant, este un reper al designului modern, care în continuare atrage toate privirile, oriunde ar fi amplasat. Povestea populară despre istoria design-ului Arco este că Achille Castiglioni era nemulțumit de faptul că nu exista un cablu pentru o lampă de tavan deasupra mesei din casa sa. Cele mai multe camere au alimentarea pentru o lampă de tavan chiar în mijlocul tavanului, dar majoritatea meselor nu sunt plasate în mijlocul unei camere.

Din acest motiv, frații Castiglioni au proiectat lampadarul Arco, în parte pentru a rezolva problema de acasă a lui Achille Castiglioni, dar și pentru că s-au gândit că există o nevoie generală pentru acest tip de soluție de iluminat. Și au avut dreptate; lampadarul Arco a devenit una dintre cele mai populare lămpi din istoria FLOS. Atât de multe au fost vândute în ultimii 50 de ani, încât se estimează că 1 din 10 case în Italia are o piesă Arco.

Povestea merge și mai departe, fiecare detaliu al acestei lămpi fiind gândit pentru confort și funcționalitate. Spre exemplu, baza din marmură - cântărește aproape 60 de kg. Și atunci de ce din marmură? Pentru că era unul dintre cele mai apreciate și mai economice materiale ale anilor '60. Dar fiind atât de grea, baza din marmură trebuia să poată fi transportată ușor. Obiectele care nu lipseau în nicio casă din Italia erau făcălețul și mătura. Și iată de ce gaura.

În anii  '50, Achille și Pier Giacomo Castiglioni s-au alăturat grupului Stilnovo, care a strâns la un loc toate numele importante ale designului și arhitecturii la acea vreme - Joe Colombo, Danilo și Corrado Aroldi, Roberto Beretta, Antonio Macchi Cassia, Cini Boeri și mulți alții. Mai multe despre piesele Stilnovo puteți citi aici.

A urmat bine-cunoscuta colaborare cu FLOS și Sergio Gandini, care și-au propus să revoluționeze conceptul de "lampă".

expo targ milano flos

Povestea FLOS este împletită într-un mod indisolubil cu frații Castiglioni care, împreună cu Tobia Scarpa, au fost designerii de referință ai companiei încă de la înființarea sa, la începutul anilor 1960, cu o incubare fără precedent a unor idei și intuiții revoluționare care va conduce la crearea de obiecte destinate să rămână pentru totdeauna în istoria designului. Pe lângă seria extraordinară de lămpi cocoon, cum ar fi Taraxacum, Viscontea și Gatto, colaborarea dintre Achille și Pier Giacomo cu Sergio Gandini a dus la unele piese iconice precum Arco, Taccia, Toio și Snoopy.

Colaborarea prolifică și de succes a fraților Castiglioni cu FLOS a continuat ulterior doar cu Achille, după moartea prematură a lui Pier Giacomo. A rezultat o nouă serie de succese, cu elemente deosebite, inclusiv Lampadina, Aoy, Gibigiana și Parentesi, geniala lampă reglabilă pe înălțime proiectată în 1971 de la ideea sclipitoare a lui Pio Manzù, câștigător al unui premiu Compasso d'Oro ADI și expusă în colecțiile permanente ale celor mai importante muzee de design din lume.

Taraxacum

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1960

corpuri iluminat design flos

Taraxacum 88

Achille Castiglioni, 1988

lampa suspendata Taraxacum Flos

Parentesi

Achille Castiglioni & Pio Manzù, 1971

design iluminat Flos Castiglioni

Piero Gandini, ex-CEO al Flos și fiul fondatorului Sergio Gandini, își amintește de caracteristicile marcante ale personalității și filosofiei de design a lui Achille Castiglioni: „Un lucru pe care Achille mi l-a transmis întotdeauna, chiar și în cei mai avansați ani ai carierei sale, a fost energia sa pozitivă. Gesturile lui, modul său curios de a se mișca, vocea lui ... O vreme am crezut că este doar simțul umorului său. Atunci mi-am dat seama că este mai mult de atât. Voia să schimbe lucrurile de fiecare dată. El a avut o atitudine subversivă față de design și față de societate și lucruri. Era un om de o bunătate și o amabilitate profundă, dar în același timp era extrem de revoluționar. Era cu adevărat inovator. De la Achille am absorbit această moștenire a inovației ca o obligație morală, aproape politică.

Gatto

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1960

veioza masa gatto flos italia

Mezzadro

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1957

scaun mezzadro design italian

Sella

Achille & Pier Giacomo Castiglioni, 1957

scaun sella design achille castiglioni

Întrerupătorul de lampă VLM

În 1968, frații Pier Giacomo și Achille Castiglioni au proiectat un switch de veioze pentru VLM, o companie de componente electronice. Disponibil pe alb sau negru, acest design a fost utilizat în mod regulat încă de atunci și îl regăsim astăzi la orice veioza (în varianta originală sau similară). Este un standard european pentru majoritatea lămpilor de masă împreună cu comutatoarele originale de la sfârșitul anilor '60.

Achille Castiglioni și-a dorit să intre în casele tuturor. Și a reușit.

Achille Castiglioni a câștigat 9 premii „Compasso d’Oro”, inclusiv o mențiune specială ca persoană dedicată designului industrial care, prin experiența sa incomparabilă, a „ridicat designul industrial la cele mai înalte niveluri de cultură” în 1989.

Vă recomandăm ca data viitoare când sunteți la Milano să programați o vizită la muzeul Castiglioni. Povestirile fiicei lui Achille, Giovanna Castiglioni - care este și este curatorul muzeului - sunt delicioase și în același timp inspiraționale.

„Cred că Achille avea un simț al umorului desăvârșit. Îi plăcea foarte mult viața. Le spunea elevilor săi: 'dacă nu sunteți curioși, lăsați'. Este adevărat, mai ales astăzi, când societatea se mișcă atât de repede și trebuie să fii conectat tot timpul. Tatăl meu a trăit probabil o perioadă minunată - fără internet, fără e-mail, fără WhatsApp. El a avut timp să fie atent la fiecare detaliu."

Mai multe detalii despre muzeul Castiglioni găsiți aici.

Giovanna și Achille Castiglioni

Proiecte