Iluminat peisagistic – de la iluminatul grădinii, până la alei, terasă și piscină


Iluminatul peisagistic are rol de a evidenția și transforma orice grădină, terasă, foișor, lac sau piscină. Iluminatul grădinii și al zonelor adiacente nu presupune doar folosirea de corpuri de iluminat cu rol funcțional, ci și a lămpilor care pot potența orice spațiu exterior. Iluminatul peisagistic ajută la crearea unui mediu ambiental primitor, care să te invite la relaxare și liniște, un mediu ideal pe care să-l găsești după orele petrecute la birou și de care să te bucuri în fiecare seară.

Iluminatul peisagistic de grădină, la fel ca iluminatul interior, trebuie să fie realizat prin găsirea unui echilibru între diferitele tipuri de iluminat. Un prim pas, este să realizezi o hartă a tuturor spațiilor exterioare ale casei tale și să analizezi necesitățile fiecăruia. În cele ce urmează, vom explica care sunt principalele tipuri și tehnici de iluminat peisagistic, ce aspecte trebuie luate în considerare pentru un iluminat exterior de calitate și ce include un proiect de iluminat peisagistic.

Iluminat peisagistic gradina

Tipuri de iluminat peisagistic de grădină

 

Iluminatul peisagistic poate fi împărțit în trei categorii principale:

  1. iluminat peisagistic de accent – pentru a evidenția zone din exterior, de cele mai multe ori în grădină: iluminat statuete, iluminat copaci, iluminat arbuști, iluminat flori, iluminat zone perimetrale, gard.
  2. iluminat peisagistic ambiental – creează o atmosferă primitoare, plăcută și relaxantă: iluminat terasă, iluminat foișor, verandă, iluminat luminiș sau malul unui lac cu zona de ponton.
  3. iluminat peisagistic funcțional – asigură vizibilitate: iluminat alei, iluminat cărări, căi de acces, zone de trecere, zone de activitate (zonă grătar, zonă de lucru).

- Iluminat peisagistic de accent -

Iluminat peisagistic de accent - iluminat decorativ gradina

- Iluminat peisagistic ambiental -

Iluminat peisagistic ambiental - iluminat terasa

- Iluminat peisagistic funcțional -

Iluminat peisagistic functional - iluminat alei


Tehnici de iluminat peisagistic de grădină

 

Uplighting lumina este proiectată de jos în sus, creează un efect dramatic și pune în evidență elementele pe verticală. Iluminatul peisagistic de tip uplighting este potrivit pentru iluminatul copacilor, arcadelor sau pergolelor de grădină. De asemenea, în cazul unui gard realizat din piatră decorativă, această tehnică creează un efect 3D care îl pune în valoare. Spoturile, proiectoarele sau liniile LED sunt corpurile de iluminat potrivite pentru acest tip de iluminat peisagistic de grădină.

Downlighting în antiteză cu tehnica de mai sus, aceasta se realizează prin proiectarea luminii de sus în jos. Poate fi considerată o lumină cu rol funcțional, care o imită pe cea naturală și este potrivită pentru iluminatul aleilor, zonelor de trecere, căilor de acces.

Iluminat peisagistic de tip downlighting se poate realizat cu stălpi de iluminat, bolarzi, stâlpișori grădină plasați de-a lungul unei alei și pentru asigurarea unei lumini uniforme. De asemenea, cu spoturi sau aplice de perete, respectiv lămpi exterior gard, poate fi asigurat un iluminat de tip downlighting în zona gardului, scărilor sau împrejurul casei.

Iluminat cu umbre (shadowing) – sursa de lumină se plasează în spatele unui obiect pentru realizarea de umbre, siluete pe alte suprafețe. Ajută la crearea unui efect 3D și a unui iluminat peisagistic decorativ.

Câteva exemple de iluminat cu umbre: un proiector plasat la baza unor arbuști care sunt plantați în dreptul unui gard. Umbrele realizate pe gard dau volum grădinii și potențează frumusețea naturii pe timp de noapte. De asemenea, un proiector care este montat pe creanga unui copac înfrunzit va proiecta un spectacol de umbre la baza acestuia.

Iluminat grazing – lumina este proiectată aproape paralel pe suprafața pe care este montat corpul de iluminat. Această tehnică evidențiează textura și detalille unei suprafețe. Un astfel de iluminat peisagistic poate fi realizat cu spoturi, mini-bolarzi, profile LED sau aplice. O alee realizată din pietre, un gard decorativ sau un perete cu o textură naturală cu siguranță are nevoie de o lumină decorativă de tip grazing.

Corpurile de iluminat folosite pentru această tehnică de iluminat peisagistic sunt discrete, de mici dimensiuni, necesită încastrare, nu influențează designul exterior. Mai mult, dacă sunt plasate în zone de trecere pentru oameni, mașini sau biciclete, există spoturi rezistente la impact care au rezistență ridicată la sarcină (2000 până la 5000 kg).

Lumina de tip grazing poate pune în valoare orice alee, ne invită să pășim în siguranță, dar în același timp are și un rol decorativ semnificativ în iluminatul peisagistic.


Iluminat peisagistic – zone și particularități

 

Iluminatul peisagistic nu presupune doar iluminatul grădinii. Toate spațiile exterioare pot fi incluse într-un proiect de iluminat peisagistic, de la grădina cu flori, copaci, arbuști, alei, până la terasă, zone de relaxare, piscină, lac sau iaz. În cele ce urmează vom analiza fiecare spațiu și vom prezenta ce corpuri de iluminat pot să ajute la valorificarea lui.

Iluminat grădina – copaci

 

Lumina folosită în iluminatul peisagistic are ca rol principal acela de a pune în valoare punctele forte ale unei grădini și de a le pune în umbră pe cele mai slabe. Primul pas în iluminat peisagistic este de a observa cu atenție tot spațiul și de a ne crea o hartă mentală cu zonele care trebuie evidențiate.

Primele întrebări pe care trebuie să ni le adresăm sunt următoarele:

Cum vreau să mă mișc în spațiu, în ce direcții?
Unde vreau să-mi concentrez atenția?
Care sunt zonele pe care vreau să pun accent?
Pe care aș prefera să nu le evidențiez?
Unde voi petrece cel mai mult timp?

Să presupunem că în grădina noastră, cel mai spectaculos element pentru a fi iluminat este un copac cu o coroană impresionantă: să începem de aici!

Iluminatul copacilor dintr-o grădină nu trebuie concentrat doar pe coroană. Și tulpina unui copac poate fi expresivă. Cu cât este mai bătrân, copacul are mai noduri, scoarță texturată, o înălțime mare, toate fiind caracteristici care pot fi potențate cu ajutorul unei lumini plasate la bază. Un spot încastrat care să realizeze un efect grazing pe verticală sau un proiector poziționat la rădăcină pot fi soluții perfecte pentru iluminatul copacilor într-o proiectare peisagistică.

Pe de altă parte, să nu uităm de coroana copacului. Revenim la elementul care poate fi iluminat în diferite moduri. Dacă este un copac care este vizibil doar dintr-o parte, un singur corp de iluminat probabil va fi suficient. Dacă avem un copac într-o poziție centrală, alegem optici care să acopere întreaga coroană 360° și astfel să devină un element principal în proiectul de iluminat peisagistic. Proiectoarele sunt varianta cea mai simplă pentru iluminatul coroanei unui copac. Indiferent de înălțimea copacului, există soluții de iluminat care să asigure un flux luminos suficient pentru a fi pus în valoare.

Coroana copacilor poate fi o sursă bună pentru realizarea unui iluminat peisagistic de tip downlighting sau shadowing. Se pot plasa proiectoare pe crengile copacilor pentru iluminatul aleilor sau pentru realizarea de umbre pe sol cu ajutorul frunzișului. În aceste situații proiectoarele sunt prinse cu ajutorul unor curele din fibre moi care permit mutarea lor cu ușurință și fără a fi afectată sănătatea copacului.

Coroana copacului crește și își schimbă forma: trebuie schimbate corpurile de iluminat?

Prin definiție, natura este într-o continuă transformare, iar acest lucru aduce cu sine și nevoia de a adapta corpurile de iluminat. Răspunsul simplu este că nu este necesar să schimbăm proiectoarele la fiecare an.

Un proiect de iluminat peisagistic presupune și analiza copacilor care au potențial de creștere considerabilă în volum. În astfel de situații, recomandăm corpuri de iluminat care sunt montate cu țăruș și a căror poziție poate fi schimbată de-a lungul anilor pentru obținea luminii dorite pe coroană.

De asemenea, există proiectoare pentru iluminatul copacilor care au funcția de zoom optic. Această funcție permite ajustarea opticii luminii de la un unghi de lumină redus până la unghiuri de lumină deschise potrivite pentru copaci cu coroană mare.

Modificare zoom proiector iluminat copac
Modificare zoom optic proiector iluminat copac

Iluminat grădina – arbuști, flori, plante mici

 

Plantele mici, arbuștii, florile, o grădină cu ierburi aromatice – toate pot fi parte dintr-un proiect de iluminat peisagistic. Pentru că vorbim de vegetație de mici dimensiuni, în cazul spoturilor încastrate le recomandăm pe cele cu putere mică (2-3W), dar cu o optică deschisă. Acest tip de iluminat este potrivit pentru o vegetație bogată, flori sau plante perene. În cazul arbuștilor cu o coroană bine definită, lumina unui spot se poate risipi cu ușurință pentru că atinge prea puțin din structura lor. Pentru a nu se întâmpla asta, recomandăm un proiector cu picior tip țăruș, care poate fi direcționat cu precizie și poziționat la o înălțime și distanță de unde poate fi luminat întreg frunzișul arbuștului.

Pentru o lumină ambientală decorativă, pot fi alese și lămpi de grădină cu design minimalistic. Lămpile Dot de la Platek se camuflează perfect în orice frunziș, asigurând în același timp o lumină potrivită pentru vegetație. De asemenea, colecția de lămpi decorative Sypha de la Catellani & Smith pune în valoare orice grădină.

Arbuștii care sunt plantați aproape de un gard sau de casă pot să asigure un rol decorativ și pe timpul nopții. La fel ca la copaci, putem să ne folosim de tehnica de shadowing în acest caz. Un mini-proiector plasat la baza unui arbust de mici dimensiuni poate proiecta un frunziș elegant pe o suprafață verticală.

Iluminatul gardului, zone perimetrale

 

La capitolul lămpi iluminat gard includem aplice perete exterior care pot să joace atât un rol funcțional, cât și unul decorativ. Pentru o zonă de trecere, se poate opta pentru aplice semi-încastrate care se montează în partea de jos a gardului și care asigură un iluminat de siguranță. Aplicele Real Matter de la Flos pot fi ideale pentru astfel de aplicații. De asemenea, există aplice cu lumină bidirecțională care permit efecte de lumină pe gard și care ajută potențarea oricărui proiect de iluminat peisagistic.

În cazul unui gard din piatră decorativă, recomandăm folosirea de lampi care asigură un efect de grazing. Spoturi tip wall washer sau linii LED care să ajute „spălarea” peretului cu lumină pot fi soluții potrivite pentru iluminatul gardului.

Iluminat piscina, lacuri, iazuri, fântâni

 

O piscină sau un lac cu siguranță ne invită la relaxare. Din păcate, acestea nu au efecte pozitive asupra corpurilor de iluminat. Apa le poate distruge, corodându-le și afectându-le buna funcționare.

De aceea, în selecția de corpuri de iluminat sub apă, iluminat piscine și cascade de perete, fântâni sau lacuri ori iazuri, trebuie avut în vedere din ce material sunt realizate. Pentru un iluminat peisagistic durabil recomandăm alegerea de spoturi, proiectoare sau profile LED submersibile din materiale de calitate. Oțelul inoxidabil, în particular AISI 316L, este materialul ideal pentru soluții de iluminat submersibile, datorită gradului ridicat de rezistență la coroziune.

Pe lângă oțelul inoxidabil, corpurile de iluminat pot să fie realizate din tehnopolimeri termoconductivi sau polimeri termoplastici (PMMA), potriviți pentru soluții de iluminat care pun în valoare un iaz, lac sau piscină. Sticla completează bine orice corp de iluminat subacvatic, asigurându-i un design modern și compact.

În zona apei, pot fi regăsite punți și podețe care necesită spoturi sau proiectoare plasate sub ele sau în jur pentru a sublinia arhitectura lor și pentru a ghida trecerea peste ele.

Iluminatul terasei, foișorului sau a verandei

 

Lămpile decorative, lămpile suspendate, lămpile de podea sau de masă sunt principalele corpuri de iluminat pentru o terasă, un foișor sau veranda. Spoturile aplicate sau încastrate și aplicele pot fi incluse de asemenea într-un proiect de iluminat terasa.

Pentru un iluminat peisagistic complet nu trebuie să uităm zonele de relaxare. În aceste spații trebuie alese corpuri de iluminat decorative care pot să asigure o lumină caldă și implicit o atmosferă primitoare, potrivită pentru a petrece serile cu familia și prietenii.

Iată o serie de recomandări de lămpi potrivite pentru iluminatul terasei:

Iluminat peisagistic terasa - lampi Dot Platek

Iluminatul aleilor, căilor de acces, zone de trecere

 

Odată ce am identificat punctele pe care vrem să luminăm, cel mai probabil vom dori să legăm aceste zone între ele, să conectăm grădina cu intrarea în curte, grădina cu ușa de la intrare în casă, să evidențiem toate zonele de trecere. Iluminatul aleilor este vital în proiectele de peisagistică, deoarece acesta va ghida oaspeții din punctul A în punctul B în cel mai scurt timp posibil și în siguranță. În funcție de proiect, recomandăm pentru iluminatul aleilor bolarzi, stâlpișori grădină, proiectoare, aplice sau spoturi încastrate pentru efect grazing.

Dacă este o zonă de trecere pe lângă un perete sau gard, recomandăm aplice semi-încastrate montate la nivelul picioarelor sau sub nivelul ochilor pentru un iluminat peisagistic funcțional. În absența unui perete pe care să fie montate corpurile de iluminat, bolarzii sau stâlpișorii de grădină sunt o soluție ideală. Pe lângă efectul dorit, aceștia pot avea și un rol decorativ. Colecțiile de lămpi Dots Outdoor sau Break de la Vibia pot fi integrate cu succes într-un proiect de iluminat peisagistic pentru a evidenția aleile.

Pentru a completa paleta de corpuri de iluminat pentru alei, pot fi incluse în proiect spoturi încastrate pentru exterior care să asigure un efect de grazing paralel cu suprafața aleilor, proiectoare LED cu picior și cu lumină orientabilă, bandă LED 3D flexibilă sau linii LED configurabile încastrate peste care se poate merge sau chiar trece cu mașina. Nu în ultimul rând, pentru un iluminat general, se poate opta pentru stălpi iluminat grădina.


Caracteristici corpuri iluminat peisagistic de grădină

 

Frumusețea unui proiect de iluminat peisagistic stă în detalii, iar de cele mai multe ori acestea sunt de natură tehnică. Recomandăm prin urmare consultarea unui specialist în design de iluminat înainte de selecția corpurilor de iluminat potrivite pentru proiectul tău. Iată o serie de caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere:

1. Cantitatea de lumină în iluminat peisagistic

 

Iluminatul peisagistic este în esență despre accente de lumină. Inclusiv iluminatul peisagistic funcțional nu trebuie realizat folosind corpuri de iluminat cu un flux luminos bogat. Luminile trebuie să te invite la relaxare, la odihnă sau trebuie să te ghideze suficient cât să-ți desfășori activitatea în condiții de siguranță.

Mai mult, un iluminat excesiv va crește gradul de poluare luminoasă, care pe termen lung va duce la imposibilitatea de a mai vedea stelele de pe cer. Pe harta alăturată, realizată de Societatea Astronomică Regală, putem vedea gradul de vizibilitate al stelelor în Europa. Conștientizăm rolul fundamental al luminii și cum poate îmbunătăți orice spațiu, dar trebuie găsit un echilibru potrivit între lumină și întuneric, prin utilizarea luminii în mod responsabil.

Harta vizibilitate stele - poluare luminoasa

Credit: P. Cinzano, F. Falchi (University of Padova), C. D. Elvidge (NOAA National Geophysical Data Center, Boulder). Copyright Royal Astronomical Society. Reproduced from the Monthly Notices of the RAS by permission of Blackwell Science.

2. Temperatura de culoare în iluminat peisagistic

 

Care este temperatura de culoare recomandată pentru iluminat peisagistic? O întrebare pentru care răspunsul se găsește întotdeauna pe teren, unde trebuie analizat fiecare spațiu și element natural. Nu recomandăm corpuri de iluminat cu temperatura de culoare foarte caldă chihlimbar 2200K. O astfel de lumină deformează culorile naturale verzi, dând senzația de uscăciune, secetă.

Dar, ca regulă generală, nu există un standard privind temperatura de culoare în iluminatul peisagistic. În funcție de tipul de vegetație, de culori, se poate alege între o lumină alb caldă de 2700K-3000K și lumină alb neutră 4000K, dar și aici ar fi mult de dezbătut.

De exemplu, dintr-un studiu realizat de Universitatea din Toyama pe grădinile japoneze1 reiese că pe timpul verii temperatura optimă de culoare pentru vegetație și pietre ar fi 2000K, deoarece evocă un răspuns emoțional. Pentru structuri arhitecturale – poduri, foișor, pavilioane – este potrivită o temperatură alb neutră 4000K, iar pentru apă este ideală o temperatură alb rece 6000K pentru a evidenția puritatea apei și a da senzație de răcoare pe timpul verii.

Cu toate acestea, considerăm că percepția luminii este diferită de la persoană la persoană și nu se poate stabili un standard. Prin urmare, o discuție cu un specialist care să înțeleagă toate aspectele proiectului tău de iluminat peisagistic este indicată înaintea alegerii de soluții de iluminat personalizate.

Cei peste 20 de ani de experiență în iluminat exterior ne-au făcut să ajungem la concluzia că în proiectele rezidențiale cele mai potrivite culori sunt 2700K-3000K pentru elementele arhitecturale și 3000K-4000K pentru copaci și plante. Majoritatea plantelor par mai naturale atunci când sunt iluminate cu o temperatură de culoare mai puțin caldă și care face ca plantele să pară mai naturale noaptea. Luminile mai calde vor evidenția culorile calde, tonurile de maro și portocaliu regăsite în scoarță și ramuri, în timp ce luminile mai reci vor scoate în evidență verdele din frunze și ace.

Iar când avem vegetație „evergreen”, cea care își păstrează frunzele verzi pe tot timpul anului, vegetație cu tentă de albastru sau tonuri mai reci de verde (ex. brazi), este mai potrivit să utilizăm 4000K ca să nu îi schimbe culoarea și să o redea cât mai natural. În schimb, când iluminăm piatra, spre exemplu, o temperatură de culoare mai caldă o pune în evidență mai bine și creează profunzime, concluzie reflectată și în studiul menționat mai sus.

Tot o lumină cu temperatură alb caldă este potrivită pentru zonele de relaxare precum terasa sau veranda. O astfel de temperatură creează o atmosferă intimă și primitoare în același timp.

Lumina RGB multicoloră este potrivită doar în anumite contexte, dar nu o recomandăm în proiectele de iluminat peisagistic rezidențiale. Utilizarea luminii colorate în natură are adesea un efect de șoc, nenatural, care trebuie să fie adecvat contextului. O lumină RGB poate fi folosită într-un spațiu dedicat evenimentelor (festivaluri, petreceri) sau în iluminatul arhitectural al turnurilor, podurilor ori al fațadelor.

3. Materiale și finisaje corpuri iluminat peisagistic

 

Deoarece corpurile de iluminat peisagistic sunt expuse la factori externi în permanență, materialele din care sunt realizate trebuie să fie de calitate. În plus, finisajul trebuie aplicat prin tehnici care să asigure rezistența la condiții de exterior și la coroziune.

În general, corpurile de iluminat pentru exterior sunt realizate din aluminiu, oțel inoxidabil, alamă, cupru, PVC, în timp ce sticla sau policarbonatul sunt folosite pentru difuzoare. Betonul sau fibra de sticlă sunt de asemenea materiale folosite la lămpile decorative care pot fi integrate în proiecte de iluminat peisagistic. Indiferent de materialul din care sunt realizate corpurile de iluminat, acestea trebuie să aibă obligatoriu un grad de protecție ridicat la umiditate și la corpurile străine solide (IP65 – IP68).

În ce privește finisajul, corpurile de iluminat peisagistic pot fi împărțite în două categorii: cele care au un design distinctiv, care atrag atenția, au și rol decorativ, și cele care au un design minimal și se „camuflează” în natură. Pentru cea de-a doua categorie recomandăm corpuri de iluminat cu finisaj cât mai aproape de culorile naturii. Producătorii de corpuri de iluminat pentru exterior au o paletă largă de finisaje, iar la cerere pot vopsi corpul de iluminat într-o culoare (RAL) specifică.

4. Iluminat peisagistic inteligent

 

Un iluminat peisagistic programat inteligent va asigura un plus de confort și siguranță. Datorită tehnologiei moderne, poți controla fiecare corp de iluminat folosind doar o aplicație pe telefon. Odată alese corpurile de iluminat potrivite, respectând cerințele și nevoile tale, specialiștii LuceDomotica îți pot planifica utilizarea spațiului până la cel mai mic detaliu, prin setarea de scenarii de lumină.

Astfel, poți să aprinzi sau să stingi toate luminile, un grup de lumini sau o singură lumină din grădină cu un singur buton. Scenariile sunt infinite, important este să fie înțelese toate aspectele proiectului tău de iluminat peisagistic.

Iluminat peisagistic inteligent - aplicatie telefon Luce&Light
Iluminat peisagistic inteligent

Mobilier exterior care completează iluminatul peisagistic

 

Zonele de relaxare au nevoie, pe lângă lumină, și de mobilier exterior – terasă și grădină. Îți recomandăm să descoperi canapelele, mesele și fotoliile de la producătorul italian Ethimo. Colecțiile sale cu design contemporan sunt realizate pentru confort și cu scopul de a crea amenajări sofisticate în care să te relaxezi.


PROIECT ILUMINAT PEISAGISTIC

Vrei să-ți amenajezi curtea casei? Ai nevoie de corpuri de iluminat pentru grădină și terasă? Refaci instalația electrică la exterior?

Îți pregătim proiectul de iluminat peisagistic și te putem ajuta cu montajul tuturor corpurilor de iluminat.

Trimite-ne câteva informații despre proiect - faza în care se află, localitatea.

Scrie-ne pe e-mail la office@lucedomotica.ro sau contactează-ne la 021-335.84.35.


1„The optimum colour temperature for illumination of Japanese-style gardens in summer and winter” - D Jia MEng, T Misawa PhD, M Takamatsu PhD, S Hirobayashi PhD Graduate School of Science and Engineering, University of Toyama, Toyama, Japan

Proiecte iluminat peisagistic