Noutati in iluminat - Light+Building 2016

- corpuri de iluminat -


Light+Building este, asa cum se spune, cel mai important eveniment din domeniul iluminatului.
Tema expozitiei este mai tehnica fata de cea de la EuroLuce si participa multi expozanti din Germania si Austria, dar si aici gasim design, cum ar fi Masiero, Flos, Viabizzuno, Artemide, Lucente, Marset, Estiluz si multi altii.

In standul Masiero am vazut cateva dintre modelele deja cunoscute – Ola, Mabell, Virgo si Botero.

La Frankfurt am vazut pentru prima data colectia Isbel de candelabre, lustre, plafoniere si aplice de perete realizate din sticla de Murano, cu abajururi din satin. Foarte delicate la atingere, cu un design similar metalului, realizat insa din sticla.

Dintre noutatile de la Masiero face parte colectia Nuare – candelabru, lampi suspendate, plafoniere si aplice de perete.

Rama este realizata din metal si alama, bobechele si sfera din sticla borosilicata fumè, abajururile din satin, iar pandantivele din cristal fumè.

Flos a prezentat un nou sistem de iluminat cu spoturi si lampi suspendate, pe o structura metalica, care se potriveste foarte bine pentru spatiile comerciale.

Pe parte tehnica, au dezvolat un nou software pentru sistemul The Running Magnet, care iti permite sa controlezi de la distanta corpurile de iluminat atasate sinei, cu ajutorul unui touchscreen: poti sa setezi intensitatea luminoasa (dimmer), sa misti spoturile pe sina si sa le orientezi in directia pe care ti-o doresti.

In 2015, producatorul de corpuri de iluminat de exterior Ares a fost preluat in totalitate de catre grupul Flos, dar nu au fost mari schimbari din punct de vedere al produselor.

Anul acesta, designerii de la Flos au inceput sa creeze produse si pentru Ares, deci corpuri de iluminat decorative pentru exterior. Directia cea mai probabila este ca brandul Ares sa fie integrat complet in Flos. La Frankfurt am vazut primele corpuri de iluminat Flos “by Ares concept”.

Artemide se concentreaza foarte mult acum si pe colectiile pentru birou. Nur, o lampa suspendata de referinta, este disponibila acum intr-o versiune fonoabsorbanta, cu alt tip de abajur.

Chlorophilia este disponibila acum si intr-o versiune dubla suspendata, colectia La Petite completeaza portofoliul de lampadare, aplice de perete si veioze, iar lampile suspendate Orsa recreeaza stilul Artemide cu un design elegant, minimalist.

Oligo a prezentat solutii inteligente pentru un iluminat modern care sa aduca confort – sisteme de iluminat cu sina care se pot controla de la distanta, prin smartphone, tableta sau touchscreen sau lampi suspendate cu variator de intensitate senzorial, care se actioneaza doar prin pozitionare mainii sub lampa.

Din punct de vedere al design-ului, Oligo are un portofoliu vast de corpuri de iluminat minimaliste, pentru spatii rezidentiale si comerciale. Chiar si asa, putem regasi si aici cateva piese cu un design aparte, usor indepartat de stilul sobru, nemtesc.

Luce&Light a dezvoltat un nou proiector de exterior, care poate schimba forma conului de lumina cu ajutorul unor lentile speciale. Este util in special la iluminatul hotelurilor sau pentru cladirile foarte inalte.

Platek este un jucator foarte important in iluminatul de exterior – calitate, design, solutii unice. De anul acesta pune accentul si mai mult pe iluminat decorativ.

Trizo a conceput un sistem de profile cu elemente interschimbabile, pe care il poti customiza asa cum vrei. Si daca pe parcurs iti vin idei noi, le poti adauga.

Asa cum spuneam la inceputul articolului, la targul de la Frankfurt au fost prezentate atat solutii tehnice, cat si produse de design high-end, cat si medium, de la producatori italieni, germani, austrieci sau belgieni.

XAL a pus in scena niste instalatii de lumina si a facut un spectacol deosebit. A fost o petrecere continua la standul lor.

Wever & Ducre, fratele mai mic al lui XAL, a conceput un sistem de iluminat cu profile aplicate pe perete demn de toata atentia. Si pe parte decorativa sunt produse noi – lampi suspendate, aplice – in stil urban-industrial. Trebuie sa recunoastem ca ne place mult stilul lor.

Viabizzuno a adus o multime de lucruri frumoase, ciudate, in stilul lor clasic. Mario Nanni are o prezenta deosebita, este o persoana geniala; cel mai mult ne-a placut dragostea cu care isi aranja produsele.

Mai jos gasiti o galerie de imagini reprezentative de la standurile celor mai importanti producatori europeni de solutii si corpuri de iluminat.

Proiecte