Iluminat dormitor. Ce lămpi alegem la amenajarea dormitorului?


La prima vedere, dormitorul poate parea cea mai putin importanta parte a casei in ceea ce priveste iluminatul. Dar si aici trebuie sa acorzi atentie pentru a obtine un spatiu cald si primitor si pentru a iti putea desfasura activitatile cu usurinta – atunci cand citesti o carte sau doar te relaxezi cu muzica ta preferata.

Iluminat dormitor

Incepe cu masurarea spatiului, amplasarea prizelor si a mobilierului. Inaltimea spatiului este foarte importanta.

In functie de designul dormitorului – classic sau modern – poti alege corpurile de iluminat. Ai 2 variante. Fie alegi un corp de iluminat impunator pe care il montezi in centrul camerei – un candelabru, o lampa suspendata – care are scara si prezenta, care sfideaza regulile.

Sau poti opta pentru mai multe corpuri de iluminat moderne pentru a crea un ritm care introduce acest nou limbaj de design.

decoratiuni-dormitor-veioza-lampi
Materialele naturale sunt cele mai potrivite, cele cu texturi si neregularitati, cum ar fi lemnul, piatra naturala si textilul. Cromul si sticla alba pot parea reci in acest context.

Ca lumina sa se poata dispersa in toate zonele camerei este necesar ca lampile sa fie amplasate destul de sus. Lampile suspendate se monteaza, de regula, in centrul camerei, la o inaltime de maxim 30 de cm.

Jocul de umbre si lumina in diferite colturi ale camerei poate da senzatia unui spatiu mai mare, echilibrat. Scopul nu este iluminarea uniforma a dormitorului, ci crearea unui iluminat interesant.

Corpurile de iluminat cu reglaj al intensitatii de lumina (dimmer) sunt ideale pentru dormitor. Pentru a citi o carte ai nevoie de o intensitate mai slaba de lumina, in timp ce pentru a te imbraca sau a te machia ai nevoie de o lumina mai puternica. Daca ai tablouri pe pereti, poti opta pentru spoturi pe tavan, montate la 50-60 de cm distanta de perete, in cazul unui dormitor cu inaltime standard de 2,5 m.

amenajare-dormitor-clasic-1

Langa pat, pe noptiera, asaza o veioza. Daca iti place sa citesti in pat, alege o nuanta deschisa pentru difuzorul lampii. Un difuzor negru sau de culoare inchisa nu va permite luminii sa treaca suficient de mult incat sa obtii o lumina potrivita pentru atunci cand citesti, spre exemplu. Poti opta si pentru o lampa cu picior ajustabil, pe care sa o asezi in functie de pozitia ta.

Daca citesti pe telefon sau pe tableta, nu ai nevoie de o lumina atat de puternica. Poti opta pentru o veioza chic, care sa completeze design-ul camerei.

Sa nu uiti sa iei in calcul lumina naturala in amenajarea camerei.

Descopera corpurile de iluminat pentru interior

Proiecte