Milano Design Week 2017


Hipsteri și hipsterițe, designeri, arhitecți și creativi deopotrivă; baruri deschise, vernisaje, expoziții atelier. Oameni din întreaga lume preiau orașul Milano, la începutul lunii aprilie, cu petreceri stradale, prezentări exclusive, case deosebite care își deschid ușile pentru trecători. Acesta este Milano Design Week, de pe 4 până pe 9 aprilie 2017.

Astăzi, Milano Design Week este una dintre cele mai bune perioade ale anului pentru a vizita orașul. Alături de Fashion Week, este momentul în care orașul devine cu adevărat internațional, și creativii, cumpărătorii și oameni curioși din întreaga lume vizitează cu scopul de a face afaceri sau pentru a se bucura de atmosfera "cool" - și să contribuie la crearea acesteia în același timp.

Dar spre deosebire de Milano Fashion Week, unde petrecerile, spectacolele și evenimentele se întâmplă de obicei în spatele ușilor închise, Milano Design Week este pentru toată lumea. Galeriile de artă și atelierele de design din Milano își deschid porțile, iar designerii vin din întreaga lume pentru a-și expune produsele în toate tipurile de locații, de la fabrici reconvertite, la mănăstiri și palate.

Printre expozitiile care fac parte din Milano Design Week, enumerăm Salone del Mobile (mobilier si amenajari), Euroluce (sisteme si corpuri de iluminat) si Fuorisalone. Aici vor fi prezentate in premiera cele mai noi tendinte in materie de design pentru sezonul urmator si sunt anuntate viitoarele evenimente de acest gen.

Euroluce este un eveniment dedicat iluminatului, unde vor fi prezentate diverse solutii pentru:

  • Iluminat decorativ
  • Iluminat tehnic
  • Iluminat pentru spatii comerciale, hoteluri, restaurante

La Euroluce vor participa cei mai renumiti producatori de corpuri de iluminat din Europa. Din randul lor enumeram:

  • Vibia - Pavilion 9, stand C15/D06
  • Flos & Ares the outdoor by Flos - Pavilion 13, stand C09/D18
  • Karman - Pavilion 11, stand E41/E45
  • Artemide - Pavilion 11, stand C19/D28
  • Fabbian - Pavilion 15, stand E26
  • Masiero - Pavilion 11, stand F43/F45

 

  • Terzani - Pavilion 9, stand B05
  • Torremato - Pavilion 11, stand D36
  • Il Fanale - Pavilion 11, stand A35/B30
  • Axo Light - Pavilion 9, stand C01/C05
  • Marset - Pavilion 13, stand D05/E10
  • Flexalighting - Pavilion 14, stand E35

Evenimentele Fuorisalone se întâmplă peste tot în oraș. Există trei zone principale, Tortona, Brera și Ventura Lambrate, și alte locuri de pe întreg teritoriul orașului, cum ar fi Università Statale, unde au loc unele dintre cele mai pitorești instalații și expoziții.

Totuși, lucrurile se schimbă de la an la an. Cel mai bine este doar să alegem o zonă și să ne plimbăm în jurul ei. Evenimentele sunt prea multe pentru a ține pasul cu toate, unele sunt ad-hoc sau nu sunt enumerate oriunde, astfel încât surprizele sunt garantate. Nouă ne place să ne plimbăm fără destinație, să ne bucurăm de atmosferă, mai ales dacă avem noroc și de un pic de soare.

Zone de desfasurare a evenimentelor:

Tortona - Acest cartier a fost prima "inimă" a evenimentului Fuorisalone, primul loc în care designerii și-au deschis porțile și oamenii au început să expună în spații abandonate atunci când Fuorisalone era la primul număr. Zona este situată între Porta Genova și stațiile de metrou Sant'Agostino, între Via Tortona, Via Savona și străzile din jur.

Cele mai multe exponate din zona Tortona se află în foste clădiri industriale. Este probabil cea mai variată destinație Fuorisalone, cu tot felul de lucruri de văzut și de făcut.

Brera - Aceasta este "Manhattan-ul" evenimentului, unde depozitele industriale sunt inlocuite de cladiri istorice si showroom-uri de moda ca locații pentru expoziții. Zona este un amestec de străzi mici, o plăcere pentru cei care iubesc să se plimbe, să facă window-shopping, să vadă tot felul de lucruri. Cel mai apropiat metrou sunt Lanza și Moscova, iar Duomo și restul centrului orașului sunt la 10 minute de mers pe jos.

Străzile din jurul Via dell'Orso, Via Fiori Chiari și Via Fiori Oscuri sunt pline de oameni de dimineața până seara, care vizitează expoziții în timpul zilei și merg la cocktail-uri pe timp de noapte. Atmosfera este mai extravagantă decât în Tortona și Lambrate, iar în unele locuri se intră doar pe bază de invitație, dar merită o vizită și vor fi o mulțime de locuri deschise pentru toată lumea.

Ventura/Lambrate - Cumva similar cu Tortona, acesta este un fost cartier industrial, dar a fost dezafectat recent și de aceea arhitectura industrială, atmosfera, este vie si palpabilă. Nu demult, această zonă a fost o pustietate post-industrială - pe tot parcursul anilor '80-'90. Apoi, depozitele și magaziile au fost transformate în mansarde, spații de coworking și galerii de artă. În 2010, doi designeri olandezi au ales districtul Ventura-Lambrate pentru a-l anexa la Fuorisalone, concentrându-se pe design european de ultimă generație, pe produse precum și concepte, expuse într-un frapant decor industrial.

Nu veți găsi nume mari de brand-uri aici. În schimb, veți găsi aproape toate universitățile europene de design și colective de designeri. In fiecare an, Ventura Lambrate reușește să surprindă. Într-un an, un student olandez a umplut o cameră întreagă cu libelule lucrate manual, iar în alt an a existat un colectiv de designeri numit Design Bitch care înmânau autocolante controversate și vindeau tricouri înfășurate ca salamul.

Unul dintre locurile de vizitat este Universitatea Statale din Via del Festa Perdono, unde uimitoarele mănăstiri renascentiste se transformă în decorul unor instalații uimitoare de artă contemporană, arhitectură și design.

Proiecte