Prezentare Ares

- Flos Outdoor, fabrică și showroom -


Zilele trecute am vizitat showroom-ul și fabrica Ares / Flos, de unde ne-am întors cu multe lucruri interesante de povestit.

Cu siguranță, Flos nu mai are nevoie de nicio prezentare. În acest articol o să vă povestim despre corpurile de iluminat de exterior Ares, un brand important de corpuri de iluminat pentru exterior, dar poate nu atât de cunoscut pe cât este Flos.

Așa cum probabil știți, Ares – o companie italiană cu istoric în zona de outdoor de peste 40 de ani – a intrat în grupul Flos în 2015. Grupul Flos este alcătuit din mai multe companii cu specific pe zona de custom, decorativ, arhitectural și outdoor:

- Flos SpA, Italia – Flos Decorativ, fondată în 1962, compania care a dezvoltat întreg grupul
- Light Contract, Italia – iluminat custom pentru hoteluri și restaurante, a intrat în grupul Flos în 1990
- Antares, Spania – Flos Arhitectural, a intrat în grupul Flos în 1998
- Ares, Italia – Flos Outdoor, integrată în Flos în 2015
- Lukas Lighting, New York – iluminat custom cu producție în și pentru America, face parte din grupul Flos începând cu anul 2015
- KKDC, Franța – producție de led-uri, intră în grupul Flos în 2017

Revenind la Ares, o să vă prezentăm câteva dintre motivele pentru care alegem Ares în proiectele noastre de iluminat exterior:

1. Made in Italy 100%

Nu ne referim la asamblare, ci la înteg procesul de producție, toate materialele, toate accesoriile, fiecare pas al producției este realizat și urmărit de Ares Italia. Inclusiv schema de led-uri este realizată intern pentru a obține calitate maximă a efectului luminos și o uniformitate ireproșabilă a culorii.

2. Selecție meticuloasă a LED-urilor

Vă spuneam că schema de led-uri a corpurilor de iluminat este realizată intern. În schimb, chip-urile de led sunt produse de câteva companii mari – cum sunt CREE, Eaton sau Nichia. Achiziționarea led-urilor de către Ares se face conform standardului ANSI, care se bazează pe elipsa MacAdam și care oferă niște coordonate de calitate a led-urilor - omogenitate cromatică, putere luminoasă. Fără a intra prea mult în detalii, aceste standarde definesc calitatea led-urilor, temperatura de culoare și cum aceasta se va schimba în timp. Știți cum unele corpuri de iluminat, în special de exterior, tind să aibă sau să își schimbe culoarea din alb 3000K în mov sau verde? Mai jos niște exemple.

Practic, prin selecția pe care o face, Ares garantează o calitate superioară a led-ului cu un cost eficient, dar și că într-un proiect unic vom avea corpuri de iluminat cu același tip de led, cu aceleași caracteristici, aceeași temperatură de culoare la toate corpurile de iluminat, același 3000K spre exemplu.

De asemenea, în cazul în care vom avea nevoie să schimbăm un corp de iluminat sau să adăugăm în timp și altele la același proiect, la acestea din urmă Ares ne va furniza aceleași led-uri pe care le-am folosit la restul corpurilor de iluminat.

Se poate observa cu ochiul liber cum 3000K la un producător este diferit de 3000K la altul. De aceea la iluminatul fațadelor încercăm pe cât posibil să folosim corpuri de iluminat de la un singur producător.

3. Laborator intern de testare – Ares Lab.

În interiorul Ares există un spațiu unde se testează toate caracteristicile corpurilor de iluminat:

- Camera termică, unde se testează rezistența la temperaturi foarte ridicate și foarte scăzute
- Rezistența mecanică și la torsiune – aici se supun corpurile de iluminat la cele mai grele teste
- Protecție la praf – acesta stabilește prima cifră a gradului de protecție (IP 6X)
- Rezistența la apă – a doua cifra a gradului de protecție (IP X6); se testează inclusiv corpurile de iluminat submersibile, care sunt ținute într-un acvariu cu apă câteva luni până la un an
- Camera fotometrică – aici se realizează curbele fotometrice pe care le utilizăm la simularea 3D a iluminatului și au acuratețe 100%
- Camera cu apă salină – pentru a vedea cum se comportă vopseaua în cazul expunerii îndelungate la medii cu apă sărată.

Acesta din urmă se mai numește si test de coroziune accelerată, iar corpurile de iluminat Ares rezistă până la 1.500 de ore în apă cu salinitate ridicată, spre deosebire de alte corpuri de iluminat produse în China care nu rezistă nici măcar 100 de ore sau altele produse în Italia care nu depășesc 400 de ore în același mediu salin.

4. Proces de vopsire la standarde maxime de calitate

În special la exterior, calitatea vopselei și procesul de vopsire sunt foarte importante, întrucât corpurile de iluminat sunt expuse în permanență la agenți atmosferici, temperaturi ridicate, variații de temperatură și riscuri de lovire.

Așa cum se vede și la testele efectuate în laborator, corpurile de iluminat Ares rezistă un timp îndelungat la cele mai agresive condiții. Sunt vopsite în strat dublu pentru o rezistență ridicată la coroziune: un prim strat de pulbere epoxidică (cu rezistență chimică și mecanică excelentă) și un al doilea strat de finisare din pulbere de poliester rezistentă la UV și agenți atmosferici. Întregul proces de vopsire al părților din aluminiu pornește de la componentele care au fost în prealabil sablate cu nisip pentru a face suprafața mai poroasă și pentru a spori aderența vopselei. Se realizează apoi spălări alcaline și acide pentru a curăța complet suprafețele și se clătesc cu apă demineralizată pentru a îndepărta eventualele particule de reziduuri, după care se efectuează un tratament de conversie chimică pentru protecție împotriva ruginii.
Iar la sfârșit, există o persoană care verifică calitatea vopsitului și aplică ultimul strat manual cu un spray, astfel încât să nu existe nicio imperfecțiune.

5. Designeri de iluminat in-house

În prezent, Ares are în interiorul companiei un număr de 4 designeri de iluminat, iar echipa se extinde. De ce este important acest lucru? Pentru că design-ul de iluminat este cel mai important serviciu în procesul de achiziție al corpurilor de iluminat.

Mai mult, designerii aduc experiența și know-how-ul lor în proiectarea corpurilor de iluminat, colaborând îndeaproape cu designerii și inginerii care le realizează. Asta face ca procesul de creație să fie axat nu doar pe îmbunătățirea tehnologiei și a design-ului, ci să fie și orientat către nevoile reale ale end-userului, ale arhitectilor, ale designerilor de iluminat din toată lumea.
În plus, designerii Ares au o vechime în companie de 8-10 ani și dețin cunoștințe vaste de fizică, istorie și artă, peisagistică și arhitectură.


Mai jos vă prezentăm o galerie de imagini din showroom-ul Ares de la Bernareggio, unde este și fabrica, și imagini din showroom-ul Flos Professional Space de la Milano - un must see dacă sunteți în trecere.

Iar aici găsiți un video de prezentare al fabricii, de 10 minute, în care puteți vedea parcursul prin fabrică și laboratorul de testare, zona de control calitate și depozitul. De asemenea, veți cunoaște și o parte din echipa Ares / Flos Outdoor.

Proiecte