Corpuri iluminat Vincent van Duysen pentru FLOS


Anul acesta, arhitectul belgian Vincent van Duysen a lansat 2 colecții de corpuri de iluminat pentru FLOS – Infra-Structure, un sistem de iluminat modular magnetic, și Casting, stâlpi/pitici de iluminat pentru exterior.

Ambele colecții au fost prezentate atât la Frankfurt, cât și la Milano.

Într-un interviu acordat revistei Port Magazine, arh. van Duysen povestește de ce a considerat oportună colaborarea cu FLOS și care este punctul lui de vedere asupra luminii.

“Care este importanța iluminatului în arhitectură?”

“Viața fără lumină nu există. Arhitectura fără lumină nu există; fie că este vorba de lumină naturală sau de iluminat ambiental, este un element esențial.”

iluminat-birouri-comercial-flos

Colecția Infra-Structure este o reinterpretare a limbajului clasic Bauhaus. Ea expune o structură tubulară, cu o estetică industrială, care creează o rețea de lumină în interiorul spațiului.

Infra-Structure exprimă o compoziție arhitecturală prin ritmul și secvențele sale. Gama largă de corpuri de iluminat direcționale și suspendate pentru iluminat ambiental oferă soluții multiple pentru diferite contexte.

pitic-stalp-iluminat-decorativ-exterior-flos
Colecția Casting sub semnătura lui Vincent van Duysen este reprezentată de pitici și stâlpi de iluminat de exterior, cu un design care aminteste de Le Corbusier, cu Borne D’éclairage En Béton.

Cu toate ca el se descrie ca un arhitect si nu ca designer de produs, atunci cand povesteste despre colectiile sale pentru FLOS este evident ca aceastea sunt o extensie a practicii sale arhitecturale.

“De ce acum este momentul potrivit pentru tine de a lansa o colecție de iluminat?”

“Am avut ocazii de-a lungul anilor, dar este vorba despre găsirea momentului potrivit. Pentru mine, acest an a fost foarte neobișnuit, în sensul că am prezentat atât de multe proiecte; ca arhitect, prefer să mă concentrez pe un singur proiect și să fac lucrurile în mod corect, cu oamenii potriviți, cu care mă simt conectat. Am știut că vreau să proiectez pentru FLOS și să devin parte din familia FLOS.”
iluminat-birouri-comercial-noutati-flos
Sistemul se compune dintr-o șină de 24V folosind tehnologia magnetică exclusivă FLOS pentru montajul și alimentarea corpurilor de iluminat și distribuția energiei electrice.

Se montează aparent ca un grilaj cu posibilități infinite de combinații prin amplasarea liniilor paralele modulare unice sau multiple. Sistemul Infra-Structure poate fi echipat, de asemenea, și cu spoturile de la sistemul The Tracking Magnet.

pitici-stalpi-iluminat-exterior-noutati

În varianta van Duysen, corpurile de iluminat Casting vin în diferite materiale brute: bronz, beton, fier turnat sau aluminiu, o alegere neconvențională pentru a garanta unicitatea absolută.

Proiecte