Iluminat arhitectural interior, iluminat industrial, iluminat urban și stradal

- Noutăți -


2.714 expozanți din peste 55 de țări, peste 220.000 de vizitatori din 177 de țări - acestea sunt statisticile de la expoziția Light + Building în 2018 - iluminat, inginerie electrică și automatizări de tip smarthome și BMS, expoziție care se desfășoară la fiecare 2 ani.

Light + Building este o expoziție cu specific mai tehnic, inovator, unde fiecare dintre expozanți își prezintă noutățile - de obicei prototipuri care urmează a fi lansate. Față de expoziția de la Milano care este cu specific decorativ, Light + Building este despre evoluție tehnologică și automatizări, care stabilesc trendurile pentru anii ce vor urma.


În cele ce urmează o să vă povestim ce am văzut și ne-a plăcut și care sunt noutățile în 2018. Începem cu Intra Lighting:

Tracker - un profil led unic, curbat cu rază verticală flexibilă, de iluminat arhitectural interior

Conceput să urmeze și cea mai fluidă arhitectură. Raza poate fi atât concavă, cât și convexă. Pentru a crea continuitate se poate combina cu Wave - un  profil curbat similar cu rază orizontală. Tracker este un profil din aluminiu, nu din silicon, care se poate utiliza cu ușurință și în spațiile unde este necesară o lumină de lucru - ex. birouri.

iluminat arhitectural interior, profile curbe led

Random - sistem de profile led aparente cu conexiuni "T"

De ce este interesant acest sistem sau unde se poate folosi? În primul rând, îmbinările nu se văd - lumina va fi uniformă, fără întreruperi. Apoi, va fi un produs compus din piese standard, predefinite, care nu necesită customizări. Este o soluție ideală de iluminat industrial pentru spațiile cu tavane "nefinisate", din beton, cu instalații la vedere sau pentru compoziții de iluminat arhitectural interior.

corpuri de iluminat arhitectural interior


Acusto - corpuri de iluminat suspendate fonoabsorbante pentru birouri sau spații comerciale, cu MOSSwall

Practic, avem un corp de iluminat cu un design plăcut, care aduce natura în spațiile interioare, și în același timp conferă și o funcționalitate importantă în spațiile de birouri. Corpurile de iluminat arhitectural sau office sunt o soluție bună și pentru birourile care au fost realizate în foste hale industriale, unde acustica reprezintă o provocare. Nu necesită întreținere, panourile MOSSwall sunt certificate anti-incendiu, acustic și anti-bacterian și sunt tratate anti-static.


Futon - lămpi suspendate sau aparente cu panouri fonoabsorbante. 

Corpurile de iluminat arhitectural Futon sunt o soluție care rezolvă problema acusticii în birouri și conferă un efect luminos decorativ. Lumina este difuză, fiind direcționată către panouri.


Dawn - lampă suspendată cu sursa de iluminat ascunsă în ramă, pentru iluminat office sau decorativ

Față de alte lămpi suspendate cu design similar, Dawn asigură un confort vizual sporit întrucât lumina se reflectă indirect în interiorul difuzorului.

Are și o estetică diferită față de lămpile clasice; reduce profunzimea corpului de iluminat, creând un efect de planeitate la nivelul difuzorului. Se poate utiliza și la birouri întrucât asigură un nivel luminos de 500 lx pe masă.


Continuăm cu FLOS. Așa cum era de așteptat, au prezentat multe noutăți, atât pentru iluminatul interior, cât și exterior:

Light Shadow - sistem de spoturi încastrate cu optică anti-orbire

Sunt deja disponibile versiunile cu spoturi fixe, cu sau fără ramă (trim/no trim), iar noutatea este versiunea ajustabilă. Au dimensiuni compacte, se integrează ușor în orice spațiu (înălțime 55 mm) și sunt dotate cu surse LED de la 5W până la 32W, cu optică de 10° / 23° /33°.
Ideale pentru iluminat arhitectural interior office, rezidențial sau HoReCa.

spoturi iluminat arhitectural interior

Super Line - lampă suspendată up&down - iluminat office

O suspensie slim, elegantă, potentă. Are o înălțime de doar 25 mm și sursă LED down 39W / up&down 59W. Un detaliu care ne place foarte mult este că se suspendă cu 2 cabluri electrificate, ceea ce înseamnă că dispare cablul ondulat care alimentează corpul de iluminat de la transformator. Transformatorul poate fi încastrat, aparent sau montat la distanță.

corpuri iluminat suspendate birou


Zero Track - sistem de șine minimaliste cu corpuri de iluminat cu prindere magnetică

Zero este o șină cu dimensiuni miniaturizate -  înălțime de doar 7 mm. Și corpurile de iluminat pentru șină au dimensiuni foarte mici, dar dispun de surse LED potente. Ca să se obțină dimensiuni atât de mici, sistemul și corpurile de iluminat au fost realizate la 48V, iar legătura dintre instalația electrică clasică și sistemul de iluminat se va face printr-un transformator care se poate monta pe șină,  într-o casetă neagră, elegantă. Este o soluție minimalistă de iluminat arhitectural interior, de utilitate și la spațiile care nu permit montajul încastrat - spre exemplu, unde tavanele au fost deja finisate sau sunt din beton.


Sistemul Flos Smart Control

Sistemul Flos Smart Control, despre care am povestit și într-un articol anterior , a fost dezvoltat în continuare. Se poate utiliza acum si la sistemele The Tracking Magnet și Infra-Structure, nu doar la The Running Magnet, iar acestea vor dispune de control integrat prin Bluetooth. În aceeași casetă neagră despre care am menționat la Zero Track se poate monta controller-ul Bluetooth, care se prinde magnetic pe șină. Acest controller permite reglajul intensității luminoase a corpurilor de iluminat, cât și mișcarea lor pe șină prin telefon sau tabletă. User-friendly, fără instalații electrice complicate, simplu de utilizat și flexibil.


Atom - un nou spot LED cu dimensiuni reduse, pe șină sau aparent - iluminat arhitectural interior sau decorativ

Creat de Piero Lissoni pentru Flos, este un corp de iluminat miniaturizat, care va fi realizat și cu finisaj cupru.

proiectoare spoturi led iluminat arhitectural interior


Sistemul Diversion

Tot sub semnătura designer-ului Piero Lissoni este și noul sistem Diversion, cu o structură suspendată și articulată de profile led liniare, care conferă un efect de iluminat difuz, neîntrerupt. Sistemul Diversion este extrem de flexibil în configurare, iar nodurile care îmbină profilele permit ajustarea lor în orice unghi. Se pot utiliza și spoturile Atom cu acest sistem de iluminat arhitectural interior.

De la Flos avem noutăți și pe partea de iluminat exterior, în special la stâlpi și pitici de iluminat.

Vă prezentăm câteva în imagini:

În zona de iluminat industrial, tendința este de management al iluminatului prin Wi-Fi


Iluminat industrial

În zona de iluminat industrial, tendința este de management al iluminatului prin Wi-Fi. Eral a prezentat un sistem de iluminat industrial cu tehnologie de control inteligent fără cabluri, prin Wi-Fi, care permite configurarea și controlul corpurilor de iluminat prin dispozitive mobile inteligente și PC.

Un alt beneficiu pe care îl oferă sistemul Eral este controlul automat al nivelului de luminozitate, asigurând nivelul de iluminat necesar în zona câmpului vizual pentru diferite activități (ex. de producție, depozit). La calculul nivelului de luminozitate se consideră automat și disponibilitatea luminii naturale în respectivul ambient.

Sistemul și corpurile de iluminat industrial sunt disponibile și sunt deja utilizate în hale de producție, spații de logistică și depozite.

Sistemul de control prin Wi-Fi utilizează senzori care au o funcție duală, și anume detectarea luminozității și a mișcării.

Cu ajutorul acestor senzori se pot identifica zonele și perioadele orare unde iluminatul este necesar sau nu și în ce măsură.

Practic, oferă un set de date care pot ajuta la crearea scenariilor de iluminat în vederea optimizării consumului și duratei de viață a corpurilor de iluminat. De asemenea, se pot gestiona și alți parametri de funcționare ai corpurilor de iluminat industrial, la nivel individual sau de grup - consum, temperatură de funcționare, scenarii, economie de energie. Aceste date sunt foarte utile pentru spațiile industriale, unde se utilizează multe corpuri de iluminat, iar consumul de energie electrică este mare.Iluminat urban și stradal

În ceea ce privește iluminatul urban și stradal, cel mai mult ne-a plăcut conceptul de stâlp de iluminat cu elemente fotovoltaice cilindrice.

O soluție estetică, mult mai eficientă față de panourile plate fotovoltaice cu care sunt dotați stâlpii tradiționali. În plus, există și susținere din partea Comunității Europene pentru utilizarea lor la iluminatul urban și stradal.

Având elemente cilindrice fotovoltaice, încărcarea bateriei nu mai este condiționată de poziția soarelui, iar stâlpul nu necesită mentenanță. Ca efect decorativ, se poate utiliza și un modul cu LED-uri în spatele elementelor fotovoltaice, care poate fi clasic sau RGB.

Și acest tip de stâlp de iluminat stradal poate fi echipat cu un sistem de control prin aplicație mobilă pentru configurare, control și monitorizare la distanță.

Luminile pot fi pornite / oprite de la distanță. Nivelurile de încărcare a bateriei pot fi verificate pe telefon, iar mesajele de alertă sunt trimise în cazul oricărei defecțiuni. Controller-ul integrat optimizează nivelul de iluminat în funcție de încărcarea bateriei, astfel încât iluminatul stradal să se realizeaze pe durata întregii perioade orare programate.


Întorcându-ne către zona de iluminat arhitectural rezidențial și comercial, vă prezentăm câteva noutăți și de la Flexalighting, care păstrează aceeași linie minimalistă de design cu care a debutat acum 8 ani, orientată către corpuri de iluminat cu dimensiuni cât mai mici și surse LED de calitate.


Luce&Light este unul dintre cei mai buni producători de corpuri de iluminat tehnice, de interior și exterior, la ora actuală.

Dezvoltă produse de calitate, cu optică diversă și inovatoare, pentru o varietate de aplicații - iluminat arhitectural interior, iluminat arhitectural exterior, iluminat fațade, iluminat stradal.


Linea Light are un portofoliu variat de corpuri de iluminat arhitectural interior și exterior, dar și iluminat decorativ, accentul fiind pus întotdeauna pe calitatea LED-ului. Realizează produse complexe și aplicații pentru iluminat RGB și sunt foarte bine poziționați ca portofoliu de corpuri de iluminat arhitectural interior și exterior. Tot la Linea Light găsim și soluții de calitate pentru iluminat office.

Dacă ai nevoie de informații despre orice produs, ne poți contacta oricând:

Proiecte